Groen trekt met Sara Matthieu, Thomas Jans en Samira Atillah naar Europese verkiezingen

25 November 2023

Groen trekt met Sara Matthieu, Thomas Jans en Samira Atillah naar Europese verkiezingen

'Met deze kandidaten kiezen we resoluut voor een pro-Europese koers en zetten we eerlijk klimaatbeleid en mensenrechten centraal.'

Vandaag stelden de leden van Groen de lijst voor de Europese verkiezingen samen. Sara Matthieu, huidig EU-parlementslid werd met grote steun verkozen tot lijsttrekker. Thomas Jans - voormalig beleidsmedewerker bij çavaria - en Samira Atillah - mensenrechtenactiviste en voormalig journalist bij De Morgen - vervolledigen de top drie. 'Om de grote uitdagingen van deze tijd aan te pakken, is er Europese samenwerking nodig. Met deze kandidaten kiezen we resoluut voor een pro-Europese koers en zetten we eerlijk klimaatbeleid en mensenrechten centraal', klinkt het bij covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout.

'De Green Deal, de natuurherstelwet: als groenen hebben we de voorbije jaren Europees gewogen en we zijn vastberaden dat ook de komende jaren te doen', klinkt het bij lijsttrekker en huidig Europarlementslid Sara Matthieu. Naast Matthieu - die zelf de voorbije jaren onder meer haar schouders zette onder de Europese natuurherstelwet en de optrekking van het Europees leefloon boven de armoedegrens - zijn er ook nieuwe gezichten terug te zien op de groene lijst. Thomas Jans, voormalig beleidsmedewerker bij çavaria staat op twee. Samira Atillah, voormalig journalist, vervolledigt de top drie. Met Jans en Atilllah kiezen de groenen duidelijk voor mensenrechten als tweede belangrijke pijler voor deze Europese verkiezingen, naast klimaat.

'De fundamenten voor eerlijk klimaatbeleid, sterk sociaal beleid waarbij niemand wordt achtergelaten en mensenrechten worden stuk voor stuk gelegd in het Europees Parlement. Die strijd gaat niet zonder slag of stoot: heel wat partijen in binnen- en buitenland stellen de Europese waarden steeds meer in vraag. Als kandidaat en verkozene zullen wij alles op alles zetten om ons klimaat en de mensenrechten te beschermen', aldus Jans en Atillah.

Opvolgersplaatsen

Ook bij de opvolgers kozen de groenen voor vernieuwing. De plaats voor eerste opvolger gaat naar Ariane Giraneza. De jonge Giraneza is covoorzitster van de Vrijdaggroep, werkt als adviseur klimaatbeleid bij een Europese NGO en is een belangrijke stem in de strijd voor gelijke rechten.. Als tweede opvolger werd er gekozen voor Mathias Bienstman, voormalig beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu. 'Of het nu gaat over de aanpak van de klimaatcrisis of de strijd voor mensenrechten: groenen hebben vandaag al een luide en duidelijke stem in Europa. Wij zullen die met veel kracht versterken', klinkt het bij opvolgers Giraneza en Bienstman.

De groene lijst wordt geduwd door voormalig EU-parlementslid Bart Staes.