'Beloofde versterking Agentschap Opgroeien is ver ontoereikend'
23 November 2022
'Dat het Agentschap Opgroeien het werk niet rond krijgt, is in de eerste plaats de politieke verantwoordelijkheid van de regering Jambon. Net zoals de kinderopvang bespaart de regering de administratie kapot.'
Uit een nota waar Groen-parlementslid Celia Groothedde de hand op kon leggen, blijkt dat de beloofde versterking van Kind & Gezin (het Agentschap Opgroeien) veel minder is dan de 'voldoende middelen' die de regering Jambon deed uitschijnen. Hoewel het Agentschap zelf aangaf dat ze 5,2 miljoen euro nodig hebben om hun werking te kunnen verbeteren, voorziet de regering Jambon slechts zo’n 3,5 miljoen. 'Het gevraagde budget van Kind en Gezin was al eerder bescheiden in verhouding tot de grote uitdagingen waar het agentschap voor staat. Daar komt bij dat er sinds 2020 1,3 miljoen bespaard werd op personeel en ook in 2023 staat er nog eens een besparing van meer dan een kwart miljoen gepland. Deze regering investeert langs de voordeur en bespaart intussen langs de achterdeur', hekelt Groothedde.
Door dat kleinere budget zullen er slechts 27 klantbeheerders aangeworven worden, in plaats van de gevraagde 42. Dat is een groot probleem voor zowel het Agentschap als voor de kinderopvang, klaagt Groothedde aan. 'In de onderzoekscommissie hoorden we al wat een impact de besparingen van de Vlaamse regering hebben op Kind en Gezin en de opvolging van de kinderopvang. De klantbeheerders moesten meer dan 230 kinderdagverblijven opvolgen. Dan ken je natuurlijk de mensen en hun dossiers niet, dus je inzicht in de kinderopvang valt weg.’ De functie van relatiebeheerder - mensen die ter plaatse gaan bij kinderopvanginitiatieven en het eerste aanspreekpunt zijn - maar ook de functie van de persoon die financiële wantoestanden opspoorde en plekken met te veel kinderen per persoon, werden zelfs volledig geschrapt. Audit Vlaanderen noemde die functies nochtans belangrijk.
Intussen verkeert het Agentschap net als de kinderopvang zelf in diepe crisis en krijgen zij de verwijten dat het agentschap slecht werk levert op vlak van opvolging, dienstverlening en controle. 'Dat het Agentschap Opgroeien het werk niet rond krijgt, is in de eerste plaats de politieke verantwoordelijkheid van de regering Jambon. Net zoals de kinderopvang, besparen ze de administratie kapot.'
Dat dit ook op menselijk vlak zwaar weegt bij het personeel tonen ook andere cijfers aan. Tijdens de onderzoekscommissie antwoordde Kind en Gezin al op vragen van Groen al dat er een zeer hoog ziektecijfer is en hoog verloop onder de klantbeheerders van de kinderopvang. Groothedde: 'De mensen houden het niet meer uit en niet meer vol. Intussen zijn er van de 40 klantbeheerders nog maar 25 over. Tien mensen vertrokken nog sinds het einde van de onderzoekscommissie en er is een ziektecijfer van 11 procent.' Groothedde zegt dat de regering Jambon de diepgaande problemen bij het agentschap nooit voor de volle honderd procent zal kunnen oplossen als ze niet voor de volle honderd procent investeert en intussen op andere plaatsen doodleuk verder bespaart. 'Opnieuw zullen het de kindbegeleiders, de ouders en de kinderen zijn die er uiteindelijk de prijs voor betalen, besluit Groothedde.
Foto: ©bobreijnders