Europees Parlement stemt voor bestrijding van geweld tegen vrouwen
10 Mei 2023
"Alle EU-lidstaten hebben het Verdrag bijna 10 jaar geleden ondertekend. Dat zes lidstaten echter weigeren het verdrag te ratificeren en daardoor de Europese toetreding blijven gijzelen is onaanvaardbaar. Het wordt tijd dat we onze retoriek omzetten in actie en het Verdrag ratificeren. Op Europese waarden zoals vrouwenrechten geven we geen millimeter toe."
Het Europees Parlement stemde zonet voor de toetreding van de EU tot het Verdrag van Istanbul. Dat verdrag is het eerste bindende internationale instrument voor preventie en bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Europees Parlementslid voor Groen Sara Matthieu reageert tevreden: "Alle EU-lidstaten hebben het Verdrag bijna 10 jaar geleden ondertekend. Dat zes lidstaten echter weigeren het verdrag te ratificeren en daardoor de Europese toetreding blijven gijzelen is onaanvaardbaar. Het wordt tijd dat we onze retoriek omzetten in actie en het Verdrag ratificeren. Op Europese waarden zoals vrouwenrechten geven we geen millimeter toe."
Met de stemming geeft het Europees Parlement een sterk signaal af aan alle EU-lidstaten dat vrouwenrechten mensenrechten zijn en dat alle vrouwen en meisjes in de EU beschermd moeten worden tegen gendergerelateerd geweld. Matthieu: "De rechten en veiligheid van vrouwen zijn een fundamentele waarde in de Europese Unie. Lidstaten moeten de handen ineenslaan om vrouwen te beschermen tegen geweld."
Geen ideologie
Sinds 2017 heeft het Europees Parlement de Raad herhaaldelijk verzocht om vooruitgang te boeken met het toetredingsproces. Matthieu: "De strijd voor vrouwenrechten houdt nooit op. De Conventie van Istanbul gaat over het redden van levens, niet over ideologie. Of je staat aan de kant van vrouwen of je staat aan de kant van geweldplegers. Met de uitspraak van het Hof Van Justitie die ons standpunt steunde, zijn we erin geslaagd de Raad te doen instemmen met toetreding tot het Verdrag van Istanbul."
Weigerende lidstaten
Het Hof van Justitie heeft bevestigd dat het Europees Parlement het verdrag kan ratificeren zonder de goedkeuring van alle lidstaten. Sommige lidstaten weigerden immers het Verdrag te ratificeren. Het gaat om Bulgarije, Hongarije, Tsjechië, Litouwen, Letland en Slowakije. Na de stemming van vandaag zal de Raad naar verwachting het verdrag in juni namens de EU als geheel ratificeren.