Waar blijft de betonstop?
21 Juni 2023
Een gezonde omgeving start met meer natuur in de buurt. Natuur zorgt voor verkoeling, gezonde lucht, drinkbaar water én een betere fysieke en mentale gezondheid.
Meer beton, dat is meer overstroming, meer droogte, meer hitte
Elke dág verdwijnen 10 voetbalvelden aan open ruimte. Hoe meer beton, hoe minder plek voor regenwater om in de bodem te dringen. Om ons te beschermen tegen droogte, hittegolven en overstromingen, hebben we meer natuur nodig.
Want natuur, dat is een spons die regenwater opvangt en vrijlaat wanneer het nodig is. Bomen zijn onze gratis airco's en houden onze bodem, ons water en onze lucht gezond. Vlaanderen vol beton gieten, dat moet dus echt stoppen.
Maar de 'bouwshift' van deze Vlaamse Regering werkt niet. Elke dag blijven 10 voetbalvelden aan open ruimte verdwijnen.
Minder grijs, meer groen
Een gezonde omgeving start dus met meer natuur in de buurt. Dat zorgt voor verkoeling, gezonde lucht, drinkbaar water én een betere fysieke en mentale gezondheid. We gaan voor kwaliteitsvolle gebouwen waar het goed wonen en werken is, met veel groen, water, ontmoetingsplekjes en plaats om te spelen.
Want natuurlijk heeft iedereen recht op een plek om te wonen. We springen dus slimmer om met de plek die we wél hebben om in te bouwen: dorps- en stadskernen. Dit is een kans om onze buurten te vernieuwen. De betonstop is geen bouwstop.
Er is ook veel nutteloze verharding. Zo is er in Vlaanderen al bijna 10.000 hectare aan totaal overbodige wegen. Dit soort verharding kan makkelijk plaats maken voor groen.
Verlies verdient een eerlijke compensatie
Heb je een grond die minder goed gelegen is om nog op te bouwen, dan krijg je een eerlijke compensatie. Deze compensatie moet vergoed worden met belastinggeld. Daarom is winst maken uitgesloten. Wij volgen wél de experten en kiezen voor de geïndexeerde aankoopprijs.
Daarnaast hebben mensen recht op duidelijke richtlijnen over wat waar nog kan. Daarmee kan je als grondeigenaar aan de slag om een juiste keuze te maken.