Dirk stond als Groene Fietser mee aan de wieg van Agalev en was lid van de allereerste Stuurgroep en Uitvoerend Komitee (UK). Met zijn vrouw Relinde Baeten (2021+) koos hij echter voor het concrete, voor het co-housing project in de Molen van Rotselaar waar hij geïnteresseerd raakte in zowel de zorg voor onze oude wind -en watermolens als in hernieuwbare energie. In 1991 werd daar de groene stroomcoöperatie Ecopower opgericht, waarvan hij tot voor kort bestuurder van was. Ecopower groeide van een handvol mensen uit tot één van de grootste energiecoöperaties van Europa met nu meer dan 70.000 leden.

De energietransitie van fossiele/nucleaire naar hernieuwbare energie, en van centraal opgewekte naar decentraal opgewekte energie zal enkel zal slagen als de productie voor een groot deel in handen van de burgers komt en niemand achtergelaten wordt: energiedemocratie.

Voor Ecopower is Dirk voorzitter van REScoop.eu, de Europese federatie van burgerenergiecoöperaties en bestuurslid van Cooperatives Europe, de Europese vleugel van ICA, de Internationale Coöperatieve Alliantie. In die functie werkt hij dagelijks op het Europese niveau en waardeert hij de steun van de Groenen in het Europese parlement.

Dirk is er van overtuigd dat de energietransitie van fossiele/nucleaire naar hernieuwbare energie, en van centraal opgewekte naar decentraal opgewekte energie enkel zal slagen als de productie voor een groot deel in handen van de burgers komt: energiedemocratie.

Andere Kandidaten

Enkel met Groen

Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt
Wat wil Groen?
Goede, betaalbare zorg voor iedereen
Wat wil Groen?
Eerlijke kansen voor iedereen
Wat wil Groen?