“Maak werk van een ambitieus Federaal Voedings- en Gezondheidsplan”

23 Januari 2024

“Maak werk van een ambitieus Federaal Voedings- en Gezondheidsplan”

"Gezonde voeding moet centraal staan in het volksgezondheidsbeleid." - Parlementslid Barbara Creemers

Het parlement keurde vandaag, via een Ecolo-Groen resolutie, een pakket aan maatregelen goed die minister van Volksgezondheid Vandenbroucke moet inspireren bij de opmaak van zijn Federaal voedings- en gezondheidsplan. Indiener Barbara Creemers (parlementslid voor Groen): “Van de verschillende aspecten die de gezondheid bepalen, is gezond eten de basis. We willen een echte paradigmashift: gezonde voeding moet centraal staan in het volksgezondheidsbeleid. Dat is de doelstelling van de maatregelen die we vandaag gestemd hebben.”

Het Federaal Voedings- en Gezondheidsplan, dat in 2005 werd gelanceerd door de toenmalige minister van Volksgezondheid, heeft tot doel de gezondheid van de Belgen te verbeteren door de risico's verbonden aan schadelijke eetgewoonten te bestrijden en de fysieke activiteit te verminderen. De laatste aanpassing aan het plan dateert van 2016. Een nieuw plan had in 2020 in voege moeten gaan.

Ongeveer een derde tot bijna de helft van wat een gemiddelde Belg en Nederlander elke dag eet, is ultrabewerkt. Ultrabewerkt voedsel zijn voedingsmiddelen die een complex industrieel proces hebben ondergaan en vaak veel toegevoegde suikers, zout en vetten bevatten. Te veel ultrabewerkt voedsel consumeren kan leiden tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen en gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hartziekten.

Op de plaats waar we tegenwoordig het vaakst onze proviand inslaan – de supermarkt – is maar liefst zeventig procent van het aanbod ultrabewerkt. Een trend die zich nog sterker manifesteert onder kinderen. Deze producten bevatten echter veel toegevoegde suikers, zout en verzadigde vetten, maar ook kleurstoffen voor levensmiddelen en andere schadelijke toevoegingen. Onder meer daarvoor vragen we meer aandacht in onze resolutie.

Andere aanbevelingen:

  • de voedselveiligheidsnormen versterken, om blootstelling aan schadelijke stoffen zoveel mogelijk te vermijden, zowel voor kinderen als voor volwassenen
  • de blootstelling van kinderen aan reclame voor ongezonde producten drastisch verminderen
  • de opleiding van gezondheidswerkers op het gebied van de preventie en bevordering van een gezond en uitgebalanceerd dieet versterken
  • een gezonde levensstijl en toegang tot gezonde voeding toevoegen aan de code voor welzijn op het werk

“Wij hopen een bijdrage te kunnen leveren aan een onderwerp dat ons allemaal dagelijks aangaat. Voedsel is niet alleen een hefboom voor een betere gezondheid, met lagere ziektekostenverzekeringskosten, maar ook een gigantisch probleem voor de toekomst van de planeet”, besluit Barbara Creemers.

Ontdek hoe Groen gezondheid voorop stelt