Overheid moet cybersecurity van burgers garanderen

29 November 2023

Overheid moet cybersecurity van burgers garanderen

Voor Groen is het helder: als overheid moeten we waakzaam zijn over de buitenlandse inmenging. Rusland heeft ons getoond dat we zelf de controle moeten behouden.

door: Staf Aerts

Eind november bracht VRT het nieuws dat de zonnepanelen met een recente, Chinese omvormer kunnen gehackt worden. In het worst case scenario was het volgens de reportagemakers niet uitgesloten dat bij een grootschalige cyberaanval het net dagenlang zou kunnen uitvallen. In Vlaanderen ligt op 850.000 daken een zonnepaneleninstallatie, hoeveel er daarvan zo'n Chinese omvormer hebbenn is echter onduidelijk. Moeten we ons zorgen maken? 

Zo'n vaart lijkt het gelukkig nog niet te lopen. Er zijn geen signalen dat zo'n hack voorhanden is. Bovendien liet Elia weten dat we in Europa voldoende backup-reservecapaciteit hebben om zo'n hypothetische cyberaanval af te slaan.

Voor Groen is het helder: als overheid moeten we waakzaam zijn over de buitenlandse inmenging. Rusland heeft ons getoond dat we de controle moeten behouden.

Het is ook aan de overheid om ook onze cyberveiligheid te garanderen. Dat kan je niet van elk individu afzonderlijk vragen. Dit soort problemen pak je niet van aan de keukentafel aan. Hier moet de overheid haar verantwoordelijkheid opnemen. 

Maar terwijl op federaal niveau minister Van der Straeten al langer bezig is met het beschermen van onze energieinfrastructuren tegen hacking en alle belangrijkste energieinfrastructuren nu al continu worden gemonitord, en de Brusselse regering een inventaris heeft met hoeveel Chinese omvormers er in het Brussels gewest geïnstalleerd zijn, bleek dat op Vlaams niveau minister Demir geen zicht op de situatie heeft.  

Dat is onbegrijpelijk: zonder die gegevens wordt het wel heel lastig om te waken over onze cyberbeveiliging. De discussie rond de cyberveiligheid gaat eigenlijk ook breder dan de omvormers van zonnepanelen. Het gaat over alle slimme apparaten die met Chinese technologie werken. Veel breder dan energie, GSM's, beveiligingscamera's.

We moeten vermijden dat de Vlamingen wakker liggen van het risico van een massale cyberaanval op honderduizenden zonnepaneelinstallaties. De kans dat het gebeurt is klein, maar het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat de Vlaamse zonnepanelen niet kunnen gehackt worden. 

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Staf Aerts

Meer nieuws van Staf Aerts