Een leerkracht zei me eens: 'Soulaimane, jij moet in de politiek.'

Hier sta ik dan, op mijn 21ste, meer dan ooit klaar om die nieuwe uitdaging aan te gaan.

Ik ben geboren en getogen in het hartverwarmende en bruisende Brussel, meer bepaald in een zogenaamde kansarme wijk. Ik heb het grote voorrecht gekregen om tweetalig op te groeien. Nederlands én Frans maken deel uit van mijn dagelijks leven. Sinds mijn vijftiende engageer ik me in verschillende verenigingen in onze stad. Vooral verenigingen die bruggen willen bouwen tussen mensen die al een vaste rol hebben in onze samenleving en mensen die ervan uitgesloten worden, omdat ze niet dezelfde middelen en kansen in handen hebben gekregen.

Ook in mijn omgeving en wijk deden ze ons lang geloven dat we beter niet gingen studeren. Dat we ons beter niet politiek gingen engageren. Daarom is het voor mij des te belangrijker om mijn privilege te gebruiken voor degenen die achterblijven. Milieukwesties zoals slechte lucht, vervuiling en gebrek aan natuur: die zijn niet alleen bedoeld voor de elite, integendeel! Wij, jongeren uit minderheidsgroepen, willen hier ook tegen kunnen vechten. Maar daarvoor moeten we eerst structurele problemen oplossen. Het vertrouwen van jongeren in de politiek, het onderwijs en de politie is laag. Het resultaat van systemisch racisme en hoge drempels. Dat moet veranderen.

"Milieukwesties zijn niet alleen bedoeld voor de elite, maar ook voor ons, jongeren uit minderheidsgroepen. Maar we moeten eerst de structurele problemen waar minderheden mee kampen, oplossen."

Ik ben er diep van overtuigd dat verschillende uitdagingen elkaar kruisen. En dat dat net krachtig kan zijn. De waarheid is dat geen enkele strijd werkelijk effectief kan zijn als we ze niet allemaal aanpakken. De klassenstrijd en het milieuactivisme zijn bijvoorbeeld geen geïsoleerde gevechten, maar verweven in het complexe web van onrechtvaardigheid. We pakken ze samen aan.

Mijn verlangen om dingen te verbeteren en mijn inzet tegen onrecht kan ik volledig kwijt bij Groen. Het is een partij die de samenleving weerspiegeld wil zien bij zichzelf en in de politiek. Diversiteit omarmen, op alle niveaus, en dat als kracht gebruiken in de strijd tegen onrecht en voor onze planeet, dat zie ik enkel bij Groen.

Ik wil heel graag mijn achtergrond en ervaring inzetten meenemen naar het parlement. Voor inclusieve politiek waar iedereen zich in kan herkennen en die naar alle stemmen luisteren. Steun je mij?

Andere Kandidaten

Enkel met Groen

Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt
Wat wil Groen? Video
Goede, betaalbare zorg voor iedereen
Wat wil Groen? Video
Eerlijke kansen voor iedereen
Wat wil Groen? Video