Groen eist definitief verbod glyfosaat
06 Oktober 2023
'62% van de Europese burgers heeft het gehad met glyfosaat.' - Jeremie Vaneeckhout.
De federale regering bepaalt de komende dagen haar standpunt over de onkruidverdelger glyfosaat. ‘Wat Groen betreft stemt België binnenkort in Europa voor een totaalverbod. Niet op onze oprit, niet op onze velden, nergens. Het is schadelijk voor mens en dier,’ onderstreept covoorzitter Jeremie Vaneeckhout.
Mag het onkruidmiddel glyfosaat de komende tien jaar opnieuw in de Europese landbouw en dus ook in België worden gebruikt? De komende dagen buigen Europese lidstaten zich over die vraag, 13 oktober moet de beslissing vallen. ‘Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg spraken zich ook al uit voor een totaalverbod. Ook België moet duidelijk maken dat we niets meer te maken willen hebben met het goedje.’
Jeremie Vaneeckhout gaat verder: 'Glyfosaat is al verboden voor particulieren in Vlaanderen, je mag het dus niet meer kopen in de winkel of gebruiken om je oprit onkruidvrij mee te maken. Groen wil nu dat het ook in de landbouwsector wordt verboden. Het is niet logisch dat glyfosaat verboden is op je oprit, maar via de landbouw wel nog op je bord kan terecht komen.'
Voor de Groene covoorzitter is de gezondheid van mens en milieu de belangrijkste factor in deze discussie. 'De Wereldgezondheidsorganisatie is duidelijk over de gezondheidsgevaren van glyfosaat: het gif is mogelijk kankerverwekkend, gelinkt aan lymfeklierkanker, onvruchtbaarheid, de ziekte van Parkinson en is bewezen schadelijk voor bijen en waterleven. Waarom zouden we nog langer toelaten dat dergelijke producten onze gezondheid en die van ons leefmilieu op het spel zetten?', aldus Jeremie Vaneeckhout.
De groenen staan niet alleen in hun verzet. '62% van de Europese burgers heeft het gehad met glyfosaat. Deze zomer schreef een bonte coalitie van 50 organisaties een open brief om onze regeringen te vragen tegen glyfosaat te stemmen. Voor alle mutualiteiten, Kom op Tegen Kanker, Unicef, Parkinsonliga, wetenschappelijke organisaties en milieuverenigingen is er meer dan genoeg bewijs om duidelijk te kiezen voor de gezondheid van de burgers én het voorzorgsprincipe toe te passen. Je laat pas iets toe als 100% bewezen is dat het veilig is, zéker wanneer het gaat om een mogelijk kankerverwekkende stof,' besluit Jeremie Vaneeckhout.