Verbod op gokreclame opnieuw financiële klap voor VRT. 'Hoe gaat minister Dalle dit opvangen?'

11 Mei 2022

Verbod op gokreclame opnieuw financiële klap voor VRT. 'Hoe gaat minister Dalle dit opvangen?'

Een verbod op gokreclame is absoluut nodig. Als die inkomsten wegvallen, dreigt er nog meer onzekerheid voor de openbare omroep. Hoe gaat minister Dalle dit nieuwe financiële verlies compenseren?

Nu op federaal niveau de Vivaldi-regering de gokreclame aan banden legt, dreigt er opnieuw een financiële klap voor de VRT waarschuwt Groen-parlementslid Tine Van den Brande. 'Dat er een verbod komt op gokreclame is absoluut nodig, daar bestaat geen twijfel over. Tegelijk stellen we vast dat door deze beslissing de openbare omroep opnieuw inkomsten verliest terwijl ze al op haar tandvlees zit. Niet alleen is het problematisch dat de VRT moet rekenen op inkomsten van gokreclame om haar werk te kunnen doen, het is evengoed problematisch dat als die inkomsten wegvallen, er nog meer onzekerheid dreigt voor de openbare omroep. Hoe gaat minister Dalle dit nieuwe financiële verlies compenseren?'

Uit het antwoord op een vraag van Groen-parlementslid Tine Van den Brande blijkt dat de VRT veel commerciële communicatie van gokbedrijven verspreidt via de websites en apps van hun zenders. Als de gokreclame wegvalt, verliest de openbare omroep in één klap ook die inkomsten, wat zou gaan om een bedrag van ongeveer 1 miljoen euro. Recent nog kondigde de VRT een herstructurering aan, het gevolg van felle besparingen. 'De openbare omroep zit op haar tandvlees. Als we een openbare omroep verwachten die kwalitatief werk levert, dan moeten daar de nodige middelen tegenover staan. Minister Dalle moet deze nieuwe indirecte besparing opvangen', benadrukt Van den Brande.

Uit onderzoek weten we dat 150.000 Vlamingen risico hebben op gokafhankelijkheid. Het gaat dan voornamelijk om mannen tussen de 25 en 44 jaar. Net zij behoren tot de doelgroep van de websites, apps en programma's waar de VRT gokreclame toont. Die info vroeg Van den Brande op in het parlement. Het gaat dan om de websites en apps van Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brusse en Dagelijkse kost. Maar ook op televisie is nog gokreclame te zien, namelijk in het Sporza-programma Extra Time. Van den Brande: 'Dat de VRT regelmatig aandacht heeft voor de risico’s van gokverslaving en tegelijkertijd reclame voor kansspelbedrijven toelaat, kan niet voor een openbare omroep. Het is goed dat de federale regelgeving dit nu versneld kan afbouwen en dat de gokreclame sneller verdwijnt. Maar het is aan minister Dalle om ervoor te zorgen dat die stap vooruit niet betaald wordt met opnieuw een besparing.'

De openbare omroep zelf stelde zich ook al doelen om gokreclame af te bouwen. Tijdens de huidige beheersovereenkomst (2021-2025) nam ze zich voor om in 2022 - 2023 inkomsten uit reclame voor kansspelen op televisie quasi volledig af te bouwen. Wat de online kanalen betreft mikt de openbare omroep op een jaarlijkse afbouw met twintig procent. 'De doelen die de VRT zichzelf zette, zullen door de verscherpte federale wetgeving ingehaald worden. Het is aan de minister om nu te schakelen en ervoor te zorgen dat de gokreclame zo snel mogelijk afgebouwd wordt zónder onze openbare omroep nog meer uit te persen', besluit Van den Brande.

Hoe zorgt Groen voor een sterke openbare omroep?