Visie

Visie

Groen is zoveel meer dan groen. Groen, dat is je goed voelen in je vel, goed kunnen doen voor de planeet en goed zijn voor elkaar. De drie zijn onlosmakelijk verbonden voor ons. Het zijn dan ook meteen de speerpunten in ons nieuwe, kleurrijke verhaal.

Goed in je vel

Goed in je vel

Hé, het is oké om niet altijd oké te zijn. Zoiets toegeven kan erg moeilijk zijn. Toch geldt het voor iedereen: niemand is constant in topvorm. Groen wil dat iedereen alle kansen krijgt om gezond en gelukkig te leven. Want dat is waar we het allemaal voor doen, toch? Goede...

Hé, het is oké om niet altijd oké te zijn.

Zoiets toegeven kan erg moeilijk zijn. Toch geldt het voor iedereen: niemand is constant in topvorm. Groen wil dat iedereen alle kansen krijgt om gezond en gelukkig te leven. Want dat is waar we het allemaal voor doen, toch?

Goede en betaalbare zorg wordt zo een basisrecht voor iedereen. Heb je een gebroken been of een psychisch probleem? Je verdient in beide gevallen snelle en betaalbare hulp. Heb je een huisarts nodig, een tandarts of een psycholoog? Je kan overal vlot terecht. Je moet niet maandenlang op een wachtlijst staan en geen torenhoge rekeningen betalen. 

En voorkomen is echt beter dan genezen. Daarop inzetten is dus belangrijk. Hoe? Gezond leven maken we makkelijk en logisch. We zorgen voor meer natuur in je buurt. Daarin kan je tot rust komen en genieten van schone lucht. Je moet er geen vervuilende stoffen inademen. Groenten en fruit worden goedkoper. We zorgen voor meer en veiligere fiets- en wandelpaden zodat je veilig en met goesting kan bewegen. Hoe minder we ziek worden, hoe beter. Voor onszelf én voor onze portemonnee.

Ook het welzijn en de ontwikkeling van onze kinderen staan voorop. Zij zijn tenslotte onze toekomst. In betaalbare scholen met groene speelplaatsen en een grote groep gemotiveerde leerkrachten kunnen alle kinderen al hun dromen waarmaken. De allerkleinsten geven we betrouwbare en warme kinderopvang in de buurt. We zorgen voor meer kindbegeleiders, zodat elk kind de zorg krijgt die het verdient.

En wanneer je volwassen wordt, verdien je een gezonde loopbaan en genoeg verlof om te zorgen. Zo dringen we burn-outs vanzelf terug. Ook na je loopbaan laat de samenleving je niet vallen. Je krijgt een eerlijk pensioen. Ook als je deeltijds werkte om voor iemand te zorgen of omdat je zelf ziek was. Ouderen blijven zo lang mogelijk thuis wonen met alle nodige hulp. Lukt dat niet meer? Dan is er een betaalbaar en fijn woonzorgcentrum in de buurt. Je verdient zorg, waardigheid en respect, in elke fase van je leven. En de mensen die dat waarmaken - professioneel of als mantelzorger - verdienen voldoende tijd én een loon naar waarde.

Groen focust op welzijn en beter, in plaats van op groei en altijd meer. Je goed voelen in je vel: dát wordt de maatstaf van geluk. Niet de punten van de beurs of de miljardenwinst van enkele multinationals.

Lees hier wat Groen doet voor je welzijn
Goed voor de planeet

Goed voor de planeet

Stel je voor dat je net een boom plantte thuis. Mooi, goed voor de dieren en meer schaduw komende hittegolf. Maar je hoort ook dat de prachtige bomendreef in de buurt gekapt wordt. Zucht. Je neemt vaak de trein naar het werk. Maar de bus naar het station komt altijd...

Stel je voor dat je net een boom plantte thuis. Mooi, goed voor de dieren en meer schaduw komende hittegolf. Maar je hoort ook dat de prachtige bomendreef in de buurt gekapt wordt. Zucht. Je neemt vaak de trein naar het werk. Maar de bus naar het station komt altijd nét te laat om je overstap te halen. Een uur vroeger vertrekken dan maar. Je wilt duurzaam op vakantie gaan. Maar je kan het treinticket niet betalen… het vliegtuigticket wel. Je draagt je steentje bij voor klimaat en milieu, maar botst op drempel na drempel, ergernis na ergernis. Herkenbaar?

Hoe je je verplaatst en hoeveel dat kost, hoe je omgeving eruit ziet en of je daar mee over kan beslissen, dat is allemaal politiek. Wij willen ervoor zorgen dat de ecologische keuze ook de makkelijkste en goedkoopste wordt. Gedaan met stilstand en halve maatregelen. Tijd voor moedige politiek die doet wat nodig is.

Zo kies je voor het openbaar vervoer, omdat dat sneller, comfortabeler en goedkoper is. Er komen meer bussen en trams, die ook regelmatig rijden. Je weet dat je de trein haalt, die rijdt namelijk op tijd en enkele keren per uur. Op vakantie in Europa? Ook dan kies je met gemak voor de trein: betaalbaar en makkelijk te boeken. Een gezonde fietstocht naar school? Dat kan, want overal zijn veilige fietspaden.

Onze bossen, die kappen we niet, we breiden ze uit. Zo beschermen we ons tegen hitte en vuile lucht. Ze zijn gezond voor onze omgeving en een thuis voor de dieren. Ook droogte en overstromingen krijgen geen kans. We herstellen onze moerassen en maken onze steden en gemeenten weer groener. Als jij thuis buiten stapt, dan sta je in een gezellige straat, met bomen en groene pleintjes. Een straat waar je kinderen ook fijn kunnen buitenspelen.

Je huis verwarmen, koken, Netflixseries bingen? Het gebeurt allemaal met duurzame energie. We versterken onze wind op zee en maken werk van groene waterstof. We leggen zonnepanelen op elk overheidsgebouw en zorgen ervoor dat iedereen mee kan profiteren van de winsten van groene energie.

We zorgen voor propere zeeën en rivieren. Wegwerpplastics zijn verleden tijd en chemische vervuiling mag niet meer. Herstellen en hergebruiken worden de norm van onze economie. Zo creëren we ook nog eens tienduizenden duurzame jobs. België loopt vol mensen met straffe ideeën om de klimaatcrisis aan te pakken. Onze bedrijven barsten van de ervaring om ze uit te voeren. Waar wachten we op om dat alles volop uit te spelen?

Een wereld waarin we ons goed kunnen voelen: daar gaan we voor. Allemaal samen. Want een gezonde planeet, daar wordt iedereen beter van.

Lees hier wat Groen doet voor de planeet
Goed voor elkaar

Goed voor elkaar

De wereld zit niet eerlijk in elkaar. Heb jij soms ook dat gevoel? De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter en zij die het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis dragen er de grootste gevolgen van. Mensen belanden sneller in armoede en je geraakt er verdomd moeilijk weer uit. Met...

De wereld zit niet eerlijk in elkaar. Heb jij soms ook dat gevoel? De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter en zij die het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis dragen er de grootste gevolgen van.

Mensen belanden sneller in armoede en je geraakt er verdomd moeilijk weer uit. Met beperkte middelen doe je elke dag je best om een waardig bestaan op te bouwen, maar je botst telkens opnieuw op drempels en administratieve rompslomp. Het begint vaak al bij de geboorte. Als kind in armoede opgroeien, dat is zoals meters achter de anderen aan de koers starten. Inhalen is moeilijk en je draagt de gevolgen je leven lang mee. Die cirkel willen we doorbreken.

Daarom zorgen we voor een fatsoenlijk inkomen voor iedereen. Geen koude, donkere kamers meer door de hoge energiefactuur. Geen lege keukenkast. We zorgen voor een warme thuis voor iedereen, want wonen is een basisrecht. En op vlak van klimaatverandering zorgen we ervoor dat iedereen mee is. We zorgen ook voor betaalbaar en goed onderwijs. Gratis maaltijden op school, zodat geen enkel kind met honger in de klas zit. Kan je zo opgroeien? Dan kan je alle kansen grijpen die het leven te bieden heeft. 

En die kansen om open te bloeien moeten er voor iedereen zijn. Niemand rekent je af op de naam op je cv. Niemand kijkt raar op als jij in je rolstoel de sollicitatie binnenkomt. Niemand vraagt naar je afkomst, je geaardheid of je kinderwens. Jouw talent telt, jouw kennis en kunnen. Jij mag zijn wie je bent en graag zien wie je wilt. Jij kiest wat je draagt en beslist over jouw lichaam. Jij verdient een gelijk loon voor gelijk werk. Zo trekken we de startmeet gelijk, stap voor stap. 

Dit alles klinkt duur, zien we je denken. Toch is de oplossing duidelijk: iedereen draagt eerlijk bij. De grootste vermogens en multinationals betalen nu te weinig. We halen achterpoortjes weg en zorgen dat iedereen zijn/haar/hun steentje bijdraagt. Zo gaan we er allemaal op vooruit.

Een samenleving waarin we goed zijn voor elkaar, die voelt goed voor iedereen.

Lees hier wat Groen doet voor gelijke kansen

Blijf op de hoogte