Betaalbare psychologische hulp wanneer jij het nodig hebt. Enkel met Groen.

Betaalbare psychologische hulp wanneer jij het nodig hebt. Enkel met Groen.

Hulp uitstellen omdat die te duur is? Dat zou in een land als België ondenkbaar moeten zijn. Voorkomen is echt beter dan genezen: snelle hulp redt levens. Het is dus belangrijk dat zorg betaalbaar is.

Groen wil dat je hulp krijgt wanneer jij het nodig hebt. Of je nu je been breekt of mentaal afziet. Want nog steeds vindt bijna de helft van de mensen die het nodig hebben, niet de weg naar hulp. Te duur, wachtlijsten te lang en drempels te hoog. Tegelijk bespaart de Vlaamse regering op de zorg, terwijl psychisch lijden ons land jaarlijks 20 miljard euro kost. Onbegrijpelijk. 

Met Groen in de federale regering maakten we psychologische hulp goedkoper. Daardoor worden nu 15 keer zoveel mensen geholpen. Dat is een gigantisch verschil. Maar intussen laten de traditionele partijen in de Vlaamse regering de wachtlijsten oplopen. Daar willen wij met Groen verandering in brengen, want maanden moeten wachten op een psycholoog, dat is niet menselijk. Als je hulp nodig hebt, moet je die snel kunnen krijgen.

Hoe zorgt Groen voor betaalbare zorg voor iedereen?

Waarom voor Groen stemmen?

Betaalbare psychologische hulp

Hulp uitstellen omdat die te duur is? Dat zou in een land als België ondenkbaar moeten zijn. Voorkomen is echt beter dan genezen: snelle hulp redt levens. Het is dus belangrijk dat zorg betaalbaar is. 

In de federale regering zorgde Groen dat iedereen voor maximaal 11 euro naar de psycholoog kan, en voor 4 euro als je voorkeurtarief hebt. We onderhandelden een terugbetaling en maakten mentaal welzijn meer bespreekbaar. Dat is een wereld van verschil, maar het werk is nog niet af.

En jongeren, die moeten ook zonder hun ouders - en zonder geld - toegang hebben tot psychologische hulp. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat psychologische hulp voor jongeren volledig gratis is. We zorgen ook voor gratis psychologische hulp op school. Een psycholoog op school kan een laagdrempelig aanspreekpunt zijn voor leerlingen die worstelen met vragen of klachten.

Wanneer jij het nodig hebt

Preventie en snelle hulp wanneer jij het nodig hebt, dat is enorm belangrijk. Als je een gebroken been hebt, krijg je toch ook meteen hulp? Maar op voortgezette psychologische hulp moet je soms drie maanden of langer wachten. Als je diep zit, dan is dat heel lang. 

Daarom strijden we voor meer psychologen in jouw buurt, in gezondheidscentra in je wijk waar dokters, psychologen en andere zorgverleners samenzitten. Zo verlagen we de drempels voor psychologische hulp en maken we psychologen toegankelijker. En als eerstelijnspsychologie niet voldoende blijkt, moet je snel gespecialiseerde hulp kunnen krijgen. Daarom wil Groen extra middelen voor de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). Zo werken we de wachtlijsten volledig weg.

Hulp krijgen wanneer je het nodig hebt, dat betekent ook sneller weten dat je het nodig hebt. Daarom is het belangrijk dat mentaal welzijn bespreekbaar is. Groen wil het thema dan ook opnemen in het leerplan in het onderwijs en zo het taboe wegwerken. Want hoe sneller je hulp krijgt, hoe sneller je beter kan worden. We willen ook proactief mensen opzoeken die een hoger risico lopen op mentale problemen. Dat kan via het werk, of in buurten met veel kwetsbare mensen. Zo kunnen we hen sneller doorverwijzen naar zorg wanneer dat nodig is.

Groen strijdt voor gezonde jobs en meer tijd om te zorgen, voor jezelf en voor een ander. Zo willen we voorkomen dat mensen uitvallen. Dat betekent meer vakantiedagen voor mensen met zware beroepen en voldoende zorgverlof om bijvoorbeeld te kunnen zorgen voor je pasgeboren kindje of ziek familielid. En als je je carrière een tijdje on hold zet om voor een ander te zorgen, zorgen wij dat je nog steeds een eerlijk pensioen krijgt. Als je daar nood aan hebt, moet je ook stap voor stap je werk kunnen hervatten.

Met Groen in de federale regering zien we eindelijk verbetering. Dankzij minister Petra De Sutter hebben alle ambtenaren recht op deconnectie, flexibelere werkweken en is er extra begeleiding voor ambtenaren die uit burn-out terugkomen.

Ontdek ons standpunt rond mentaal welzijn