Meer dokters en zorgverleners met tijd voor jou. Enkel met Groen

Meer dokters en zorgverleners met tijd voor jou. Enkel met Groen

We pakken het personeelstekort aan en maken het zorgberoep aantrekkelijker met meer zekerheid en een goed loon. We zorgen voor gezonde jobs en veilige, aangename werkomstandigheden, met goeie rechten en inspraak op de werkvloer.

Goede betaalbare zorg voor iedereen, dat betekent ook meer dokters en zorgverleners met tijd voor jou. Al 20 jaar besparen traditionele machtspartijen op onze zorg. En 20 jaar besparen, dat heeft zware gevolgen. Personeelstekorten waren nooit groter, wachtlijsten nooit langer. De mensen in de zorg verzuipen, zonder zicht op beter. Intussen wachten mensen steeds langer op de zorg die ze nodig hebben.

We zorgen voor gezonde jobs, betere erkenning van ons zorgpersoneel en minder administratie. En voor jou betekent dat dat je de zorg krijgt die je nodig hebt, wanneer je die nodig hebt. Gedaan met maanden wachten op hulp. 

Hoe zorgt Groen voor betaalbare zorg voor iedereen?

Waarom voor Groen stemmen?

Steeds langer wachten op zorg

Al 20 jaar zijn dezelfde traditionele machtspartijen verantwoordelijk voor zorg en welzijn. Nooit was de crisis in de zorg groter.

Het wordt steeds moeilijker om een huisarts te vinden die nieuwe patiënten aanneemt. Als je psychologische hulp nodig hebt, moet je nu gemiddeld 3 maanden wachten. Wachtlijsten voor kinderopvang lopen op tot 2025 en in de helft van de woonzorgcentra is er een tekort aan personeel. Jongeren in crisissituaties moeten soms een jaar wachten voordat ze hulp kunnen krijgen in de jeugdzorg.

Meer dokters en zorgverleners

Groen investeert in onze zorg in plaats van die af te breken. We pakken het personeelstekort aan en maken het zorgberoep aantrekkelijker met meer zekerheid en een goed loon. We zorgen voor gezonde jobs en veilige, aangename werkomstandigheden, met goeie rechten en inspraak op de werkvloer. We zorgen dat je je werk graag kan doen, en dat je jezelf kan blijven ontwikkelen.

We zorgen voor volwaardig betaalde stages voor laatstejaarsstudenten verpleegkunde en voor aanvaardbare werktijden voor huisartsen en specialisten in opleiding.

Met Groen zijn er ook niet meer dan 5 kinderen per kinderbegeleider. We zorgen voor betere verloning en meer tijd voor overleg en opleiding. Enals onthaalhouder krijg je een volwaardig en rechtvaardig werknemersstatuut.

Meer tijd om voor mensen te zorgen

Als je kiest voor het zorgberoep kan je op dit moment vaak je werk niet doen zoals je zou willen. Daarom verlichten we de werklast voor zorgpersoneel en passen we de taakverdeling aan.

We werven extra ondersteunend personeel aan zonder zorgdiploma, die logistieke en administratieve taken op zich kunnen nemen. 

Het is niet enkel een kwestie van meer personeel, maar ook vereenvoudiging van administratieve rompslomp. Verzorgers zijn te veel tijd kwijt met bijkomende taken waardoor ze minder tijd hebben om voor mensen te zorgen. We maken een einde aan nutteloze procedures. 

Per jaar worden bijvoorbeeld 3 miljoen ziektebriefjes uitgeschreven voor banale kwaaltjes. Groen heeft het ziektebriefje voor één dag afgeschaft en steunt de oproep van de huisartsenvereniging om de afschaffing uit te breiden naar 3 dagen. Daarnaast moeten ongeneeslijke aandoeningen en handicaps élk jaar opnieuw vastgesteld worden door controle-artsen. Ook dat zorgt voor extra administratieve rompslomp waar wij vanaf willen.

Ontdek ons volledige standpunt rond zorg en gezondheid