Groen licht voor voorstel strengere gokwetgeving van Stefaan Van Hecke

08 Maart 2023

Groen licht voor voorstel strengere gokwetgeving van Stefaan Van Hecke

Een gokverslaving is ernstig. Met deze strengere regels beschermen we spelers, hun naasten en de maatschappij beter.

De Kamercommissie justitie gaf vanmorgen groen licht voor een pakket strengere regels voor de kansspelsector. Groen-parlementslid Stefaan Van Hecke diende het wetsvoorstel in 2019 in met zijn Ecolo-collega Olivier Vajda. "Eindelijk zorgen we voor een betere bescherming van de spelers. Een gokverslaving is heel ernstig, de gevolgen zijn vergelijkbaar met een drugs- of alcoholverslaving. Deze strengere regels beschermen spelers, hun naasten en de maatschappij beter" zegt Van Hecke. 

De belangrijkste maatregelen uit het pakket zijn een algemene leeftijdsgrens van 21 jaar voor elke vorm van gokspelen, een verbod op het aanbieden van bonussen en een principieel reclameverbod. 'Vandaag zijn enkele kansspelen toegankelijk vanaf 21 jaar, en andere vanaf 18' licht Van Hecke toe. 'Maar uit onderzoek blijkt dat juist probleemgokken op jongere leeftijd begint. Op jonge leeftijd kan gokken leiden tot lange-termijn neurologische kwetsbaarheid. Door de leeftijdgrens te verhogen, worden jonge spelers beter beschermd, en wordt het beleid duidelijker en coherenter.'

Ook het verbod op het aanbieden van bonussen is een flinke vooruitgang. "Die bonussen zijn acties om mensen aan te moedigen om zich te registreren of te blijven gokken. Zeker jonge spelers, of mensen die al een gokproblematiek hebben worden met het verbod dus beschermd" verduidelijkt Van Hecke. "De voorbije jaren waren er tal van controverses waarbij (jonge) mensen met geschenken verleid werden om aan een gokspel deel te nemen. Dat kan met deze nieuwe regels niet meer."

De nieuwe wetgeving moet ook een einde maken aan de wildgroei van gokmachines. "Bepaalde machines ontsnappen vandaag aan elke controle", aldus Van Hecke. "Het gaat om de zogenaamde 3.3-automaten, die gebruik maken van een lacune in artikel 3.3 van de kansspelwet. Omdat ze symbolen van kaarten en dobbelstenen gebruiken, worden ze door de wet niet beschouwd als kansspelen. Ze zijn minstens even verslavend als andere gokmachines, die níet zomaar overal neergezet mogen worden. Door paal en perk te stellen aan de 3.3-automaten, voorkomt de nieuwe wetgeving dat tankstations, maar ook winkelcentra en zelfs jeugdhuizen zonder controle uitgroeien tot een gokgelegenheid."

Ook komt er een principieel reclameverbod op gokreclame. De regering kan daarop uitzonderingen voorzien, maar de bescherming van de speler zal steeds voorop staan. Volgens de Hoge Gezondheidsraad speelt reclame een belangrijke rol in de aanvaarding en normalisering van gokken. Het verbieden ervan noemt de instelling in een aanbeveling uit 2017 "één van de meest doeltreffende maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid.” 

Andere maatregelen uit het pakket zijn een verbod om verschillende vergunningen te combineren op één website. In de echte wereld is het al zo dat je geen verschillende vergunningen om gokspelen te organiseren mag combineren in hetzelfde gebouw. "Maar online was die regelgeving er nog niet" zegt Van Hecke. "Daarom kon iemand die op een website voor weddenschappen zit, nog steeds direct doorklikken naar een website met bijvoorbeeld casinospelen. We zorgen ervoor dat spelers niet meer worden geconfronteerd met een ander type spel, zodat ze zelf actief zullen moeten beslissen om een andere website te gaan bezoeken."

Ook Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne reageert tevreden. “Nadat we strenge beperkingen hebben opgelegd aan gokreclame, de wekelijkse speellimiet hebben verlaagd, schijndagbladhandels als verdoken goktempels hebben aangepakt, is dit opnieuw een grote stap vooruit in de strijd tegen het toenemende aantal gokverslavingen. Een strijd die Kamerlid Van Hecke al jaren voert. Het is een zeer goede zaak dat zijn wetsvoorstel nu wordt goedgekeurd in de commissie.” zegt hij.

“Dit pakket zorgt ervoor dat we eindelijk een coherent en consequent beleid voeren waarbij de gezondheid en het welzijn van spelers centraal staat, niet de winst van de kansspelsector”, besluit Stefaan Van Hecke "Gokken kan leuk zijn, maar het kan ook heel slecht aflopen. We willen mensen bewust maken en beschermen voor die gevaren."

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Stefaan