Groen licht voor strengere gokwetgeving: strengere controles en wildgroei aan gokmogelijkheden stopt
03 Februari 2022
"We zorgen eindelijk voor een betere bescherming van de spelers. Een gokverslaving is heel ernstig, de gevolgen zijn vergelijkbaar met een drugs- of alcoholverslaving. Met deze strenge regels zorgen we dat de bescherming van de speler versterkt wordt."
De Kamercommissie justitie geeft binnenkort groen licht voor een pakket strengere regels voor de kansspelsector. Kamerleden Stefaan Van Hecke (Groen) en Olivier Vajda (Ecolo): "We zorgen eindelijk voor een betere bescherming van de spelers. Een gokverslaving is heel ernstig, de gevolgen zijn vergelijkbaar met een drugs- of alcoholverslaving. Met deze strenge regels zorgen we dat de bescherming van de speler versterkt wordt."
De belangrijkste maatregelen:
De wildgroei aan gokmachines stopt. "Bepaalde machines ontsnappen vandaag aan elke controle", aldus Van Hecke. "Het gaat om de zogenaamde 3.3-automaten, die gebruik maken van een lacune in artikel 3.3 van de kansspelwet. Omdat ze symbolen van kaarten en dobbelstenen gebruiken, worden ze door de wet niet beschouwd als kansspelen. Ze kunnen dus overal opduiken, hoewel ze zeer verslavend kunnen zijn. Tankstations, maar ook winkelcentra en zelfs jeugdhuizen kunnen vandaag zonder controle uitgroeien tot een gokgelegenheid. Daar wordt paal en perk aan gesteld: alle 3.3-automaten worden verboden."
Er komt een verbod op het aanbieden van bonussen. "Die bonussen zijn acties om mensen aan te moedigen om zich te registreren of te blijven gokken en kunnen erg verleidelijk zijn, zeker voor mensen die al een gokproblematiek hebben, of voor jonge spelers", verduidelijkt Van Hecke. "De voorbije jaren waren er tal van controverses waarbij (jonge) mensen aangezet werden om te gokken door het aanbieden van geschenken. Ook dat wordt verboden."
De EPIS-controle wordt uitgebreid naar krantenwinkels en de renbanen. "Vorige week nog zagen we dat een gokbedrijf krantenwinkels wil overnemen. Het gokbedrijf gokt er volgens ons op om via de overname van krantenwinkels deze controle te vermijden en zo extra mensen aan te trekken die op andere plaatsen niet meer kunnen gokken. Onaanvaardbaar en onethisch", verklaart Van Hecke. Door de EPIS-controle uit te breiden zorgen we ervoor dat wie vandaag niet mag gokken – omdat de persoon zichzelf heeft laten uitsluiten, uitgesloten is op vraag van een derde, of bijvoorbeeld door een rechterlijke beslissing – ook niet meer in de krantenwinkels of op renbanen terecht kan. Vandaag kan je in krantenwinkels tot 200 euro per dag of €6.000 per maand inzetten op weddenschappen, zonder controle. Dat wordt verleden tijd.
"Bij elke EPIS-controle zal ook verplicht de eID moeten worden gebruikt, wat zorgt voor een betere controle, bijvoorbeeld ook op de leeftijd. "Dit is een belangrijke stap vooruit om jongeren weg te houden van verslavende weddenschappen", aldus Van Hecke. Vandaag bepaalt de wet slechts dat een identiteitsbewijs moet worden voorgelegd.
Tenslotte wordt het verboden om verschillende vergunningen te combineren op één website. Dat is al zo in de echte wereld: je mag geen verschillende vergunningen combineren in hetzelfde gebouw. De bedoeling van die regeling is om spelers te beschermen. "Online was dat verbod nog niet van toepassing, die lacune wordt weggewerkt", zegt Van Hecke. "Wie bijvoorbeeld op een website voor weddenschappen zit, zal niet zomaar kunnen doorklikken naar een website met casinospelen. Spelers zullen niet meer worden geconfronteerd met een ander type spel, zodat ze zelf actief zullen moeten beslissen om een andere website te gaan bezoeken."
“Met deze voorstellen kunnen we een coherent en consequent beleid voeren, dat de gezondheid van spelers, en niet de winst van de kansspelsector op de eerste plaats zet”, besluiten Stefaan Van Hecke en Olivier Vajda. "Eindelijk worden er échte stappen gezet richting de bescherming van de spelers. Gokken kan leuk zijn, maar is vooral heel gevaarlijk en dat moet iedereen inzien."