Groen roept lokale besturen op publieke ruimtes in te zetten als warmteplekken

12 December 2022

Groen roept lokale besturen op publieke ruimtes in te zetten als warmteplekken

'De warmteplekken kunnen niet alleen fysieke warmte bieden, maar kunnen ook hartverwarmend zijn voor wie nood heeft aan gezelschap.'

Nu de winter zich echt laat voelen en de torenhoge energieprijzen veel mensen kopzorgen geven, roept Groen-parlementslid Ann De Martelaer lokale besturen op om publieke ruimtes in te zetten als warmteplekken. Zeker voor senioren, die niet overdag naar hun werk zijn of op school zitten, zou dat een groot verschil kunnen maken. '1 op 5 van de Belgische 65-plussers leeft in energiearmoede. Met de huidige energiecrisis vrezen we dat dit aantal nog verder zal stijgen. Als lokale besturen publieke, verwarmde ruimtes overdag openstellen voor hun inwoners, kunnen zij op hun energiefactuur besparen', legt het Groen-parlementslid uit, die benadrukt dat zulke initiatieven ook de eenzaamheid kunnen terugdringen.

Bij voorspelde, aanhoudende hitte zorgt het Agentschap Zorg en Gezondheid voor warmtewaarschuwingen en sensibilisering bij de brede bevolking en bij organisaties die werken met kwetsbare groepen. In analogie daarmee dient De Martelaer een voorstel in het Vlaams Parlement in om gelijkaardige plannen uit te werken bij vrieskou. 'Met temperaturen rond het vriespunt laat de winter zich goed voelen. Voor veel mensen brengen de koude dagen dit jaar extra kopzorgen mee door de hoge energieprijzen. Lokale besturen kunnen hun inwoners heel praktisch uit de nood helpen door ruimtes ter beschikking te stellen waar mensen zich kunnen verwarmen. Zo kunnen ze hun zorgen letterlijk even thuis laten', aldus De Martelaer.

Het Groen-parlementslid stelt voor om voor die warmteplekken ook samen te werken met energiehuizen en energiesnoeiers. Zij zouden mensen op laagdrempelige manier ineens kunnen adviseren om ingrepen te doen om het warmteverlies in hun woning op korte termijn te beperken. Op iets langere termijn kunnen ze mensen helpen om de woningen beter te isoleren.

Sociale winst

De Martelaer wijst erop dat het openstellen van publieke ruimtes niet alleen energiebesparend is, het kan ook helpen in de strijd tegen eenzaamheid. 'Veel ouderen kampen met eenzaamheid. Meer dan tien procent geeft zelfs aan zich altijd of meestal eenzaam te voelen. Tijdens de koudste, donkerste dagen van het jaar kan het alleen-zijn eens zo hard wegen. De warmteplekken kunnen niet alleen fysieke warmte bieden, maar kunnen ook hartverwarmend zijn voor wie nood heeft aan gezelschap', besluit De Martelaer.

Blijf op de hoogte van het nieuws over energie