Hoe verlagen we de energiefacturen?

24 Augustus 2022

Hoe verlagen we de energiefacturen?

Ons principe? De energiefactuur moet betaalbaar blijven, voor iedereen. Daarom pakken we de verlaging van de factuur structureel aan.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen overal in Europa historisch hoog. Heel wat mensen maken zich zorgen over hun energiefactuur.

Betaalbare factuur

Ons principe? De energiefactuur moet betaalbaar blijven, voor iedereen. Daarom pakken we de verlaging van de factuur structureel aan.

Naar aanleiding van de stijgende energieprijzen heeft de regering tal van extra maatregelen genomen. In totaal maakte ze al meer dan 3 miljard euro vrij om de energiefactuur in België op korte termijn te verlichten.

Concrete maatregelen zijn bijvoorbeeld:

  • Btw-verlaging op elektriciteit en gas naar 6%. Dat komt neer op een gemiddelde korting van 200 euro.
  • Verwarmingspremie van 100 euro voor elk gezin. Meer over de energiepremie >
  • Verlenging van het sociaal tarief. Zo beschermen we 2 miljoen kwetsbare mensen. Dit zijn de 20% meest kwetsbare gezinnen en alleenstaanden die onder of rond de armoedegrens leven. Mensen die vaak moeten kiezen tussen elektriciteit of brood op de plank. Zij krijgen gemiddeld een vermindering van 2230 euro.

Daarnaast werkt Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) aan maatregelen die de gasprijzen op Europees niveau terug naar beneden moeten brengen. Ze jaagt ook op de overwinsten van energieproducenten die miljarden meer verdienen dan normaal. Deze overwinsten willen we laten terugstromen naar de Belgen. Want niemand mag zich verrijken aan deze energiecrisis.

Meer autonomie

Maar kortingen geven terwijl de energieprijzen blijven stijgen, is dweilen met de kraan open. Net daarom is het cruciaal dat we inzetten op hernieuwbare energie. Want dat is de goedkoopste vorm van energie én de enige die ook in prijs daalt (en niet stijgt, zoals bij fossiele brandstoffen).

Hoe versnelt Groen de switch naar 100% hernieuwbaar?

 

Energieprijs energieswitch

Willen we minder kwetsbaar zijn voor internationale prijsstijgingen? Dan moet er dringend een ambitieus energiebeleid komen waarbij we onze energie in eigen handen nemen. We moeten sneller evolueren naar 100% hernieuwbare energie, in plaats van opnieuw ter plaatse te blijven trappelen.

 

Steun van Vlaanderen?

Uiteindelijk blijft de goedkoopste energie de energie die je niet uitgeeft. Vlaamse woningen behoren nu tot de slechtst geïsoleerde in Europa. Langs daken, muren en vloeren gaat elk jaar meer dan 2,5 miljard euro aan energie verloren.

Daarom vragen we aan de Vlaamse regering om mensen veel sterker te ondersteunen om hun huizen energiezuinig te maken, bijvoorbeeld met een stevige isolatiebon. Zo zou elk gezin duizenden euro’s kunnen besparen.

 

Blijf op de hoogte van de energieswitch