Waarom de kernuitstap?

21 November 2022

Waarom de kernuitstap?

Groen is op zich niet tegen kerncentrales, op voorwaarde dat ze kleinschalig, veilig en zonder radioactief en gevaarlijk kernafval werken. Maar zulke kerncentrales bestaan vandaag nog niet.

Waarom wil Groen de kerncentrales zo snel mogelijk sluiten?

Groen is niet tegen kerncentrales, op voorwaarde dat ze kleinschalig, veilig en zonder radioactief en gevaarlijk kernafval werken. Maar zulke kerncentrales bestaan vandaag nog niet.

De kerncentrales die we willen sluiten zijn oud en onveilig. Verlengen kost ons miljarden, net zoals de berging van het afval dat ze produceren. De sluiting van alle 7 Belgische reactoren* werd daarom eigenlijk al beslist in 2003, in de wet op de kernuitstap. Alle regeringen zonder Groen bevestigden die sluiting keer op keer.

De meeste reactoren, 5 van de 7, zijn té oud en simpelweg onbetrouwbaar. Die moeten dus in elk geval dicht. Zo vermijden we situaties zoals in de herfst van 2018, toen 6 van de 7 Belgische centrales maandenlang stillagen. Ook de helft van de Franse kerncentrales ligt stil in 2022, wat mee de stijging van de elektriciteitsprijzen veroorzaakt.

Er zijn in totaal 7 kernreactoren: 4 in Doel, 3 in Tihange:

°1975 Doel 1 en 2 en Tihange 1
°1982 Doel 3 en Tihange 2, de zogenoemde 'scheurtjesreactoren'
°1985 Doel 4 en Tihange 3

 

Blijf op de hoogte van de energieswitch

Oorlog in Oekraïne en energiecrisis: verlenging van de laatste 2 kerncentrales

Wat met de laatste 2 kerncentrales? Ook die moeten eigenlijk zo snel mogelijk dicht. Ze zijn enorm duur en onbetrouwbaar en voorzien maar zo'n 3% van onze energiebevoorrading. Om bevoorrading in elk geval te kunnen garanderen, sprak de Vivaldiregering wel af dat deze reactoren 10 jaar langer open konden blijven bij onverwachte problemen.

De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zorgen ervoor dat die verlenging ook echt wordt voorbereid. We willen zeker zijn dat we genoeg energie hebben. Maar ook na 10 jaar zullen deze kerncentrales volledig versleten zijn en gesloten worden.

De enige echte oplossing om onafhankelijker te worden van landen zoals Rusland is om zo snel mogelijk af te stappen van fossiele energie. Zo worden we ook minder afhankelijk van internationale prijsstijgingen. Hoe? Door onze energie in eigen handen te nemen, voluit te gaan voor energie-efficiëntie en de overgang te maken naar hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie is niet alleen lokaal geproduceerde energie, het is ook de goedkoopste vorm van energie is en de enige die blijft dalen in prijs!

Ontdek hoe we de energieswitch versnellen

Wist je trouwens dat kerncentrales de ontwikkeling van hernieuwbare energie zelfs tegenhouden? Je kan kernenergie namelijk niet flexibel aan- en uitzetten wanneer er genoeg hernieuwbare energie is. Daarom moeten we soms windmolens uitzetten. Dat is de wereld op zijn kop!

Wat met nieuwe kerncentrales?

Nieuwe kerncentrales bouwen is peperduur en duurt lang. In Frankrijk en Finland kostte de bouw van nieuwe kerncentrales tot wel 12 miljard euro of bijna vier keer zoveel als oorspronkelijk voorzien. De bouw duurde ook al tot 12 jaar langer dan gepland. De kostprijs van kerncentrales blijft maar stijgen, terwijl die van hernieuwbare energie blijft dalen. We investeren onze middelen dus beter in hernieuwbare energie en energiebesparing. Wind op zee verviervoudigen we en we investeren sterk in zonnepanelen. Dankzij moedige investeringen wil energieminister Tinne Van der Straeten tegen 2030 meer dan de helft van onze elektriciteitsproductie hernieuwbaar maken.

Groen is ook voorstander van technologische innovatie. We sluiten niet uit dat de wetenschap ooit een methode vindt om veilige kernenergie te produceren die CO2-vrij is en geen kernafval achterlaat. Daarom investeert Tinne van der Straeten met de huidige regering in onderzoek naar SMR's: een nieuwe generatie van kleinere reactoren. Maar deze zijn naar verwachting pas ten vroegste tegen 2045 beschikbaar in België. Tegen die tijd draaien we al bijna volledig op hernieuwbare energie.

Voluit richting 100% hernieuwbare energie

Het echte debat gaat eigenlijk over waar we in de toekomst naartoe willen. Je kan een euro maar 1x uitgeven. Doe je dat aan onveilige, onbetrouwbare, dure kernenergie, of aan goedkope, lokale, hernieuwbare energie? Wij kiezen voor het laatste. Een volwaardige energiemix kan zonder kernenergie, dat hebben verschillende studies al bevestigd. Het is gewoon een kwestie van moedig politiek beleid.

Willen we mensen een betaalbare energiefactuur geven, dan is investeren in duurzame, lokale energie de beste weg.

Blijf op de hoogte van de energieswitch