Betaalbare energie dankzij de energiepremie

03 Maart 2023

Betaalbare energie dankzij de energiepremie

Mensen in de schulden en woekerwinsten voor energiereuzen? Dat is onaanvaardbaar.

Wat wil Groen?

Voor Groen heeft iedereen recht op een warme thuis. Gezinnen en singles lijden onder de hoge facturen. Er zijn mensen die moeten kiezen tussen verwarming en een bezoek aan de dokter. Mensen in de schulden en woekerwinsten voor energiereuzen? Dat is onaanvaardbaar.

Onze energieminister Tinne Van der Straeten pakt met de federale regering de overwinsten aan en verlaagt met de opbrengst de energiefactuur. Ons principe daarbij? Wie het het meest nodig heeft, krijgt de meeste steun. Het sociaal tarief helpt zo 2 miljoen Belgen. Ook wie daar net buiten valt heeft moeite om het hoofd boven water te houden. Voor hen is er de energiepremie of het 'basispakket energie'.

Lees al onze oplossingen voor een lagere energiefactuur


Wat is de energiepremie?

Door de energiecrisis zijn de energiefacturen ontploft. Om de factuur te verlichten voor mensen die net buiten het sociaal tarief vallen, voorziet onze regering een energiepremie of 'basispakket energie'. Groenminister Tinne Van der Straeten zorgde ervoor dat de maatregel er is voor alle koudste maanden, van november 2022 tot maart 2023.

De premie voor gas is telkens 135 euro, die voor elektriciteit 61 euro. Voor een gezin dat op aardgas verwarmt, zijn het eerste en tweede basispakket samen een korting van 980 euro

Mensen met een hoog inkomen betalen een deel van de korting terug via de belastingen. Wie de energiecrisis het hardst voelt, krijgt zo de meeste steun.


Wie heeft er recht op?

Het basispakket is er voor de mensen die net buiten het sociaal tarief vallen. Ontvang je geen sociaal tarief en heb je een gascontract (vast of variabel) dat na 30 september 2021 werd afgesloten of verlengd? Dan heb je recht op het basispakket. Ook mensen die gebruik maken van een collectieve gasinstallatie, hebben recht op deze extra steun.

Het zou kunnen dat je recht hebt op het sociaal tarief. Twijfel je? Check hier de voorwaarden voor het sociaal tarief.

De meeste steun gaat naar zij die de crisis het hardst voelen. Daarom is de hoogte van je inkomen ook een voorwaarde. Voor alleenstaanden zonder personen ten laste is de bovengrens een netto belastbaar jaarinkomen van 62.000 euro, voor koppels is dat 125.000 euro. Per persoon ten laste komt daar 3.700 euro bij.

 

Hoe krijg je de energiepremie?

De energiepremie wordt automatisch verrekend via je energiefactuur. De eerste premie kent je energieleverancier automatisch toe via je factuur voor 1 januari 2023. Als die factuur lager is dan het basispakket energie, wordt het resterende budget automatisch overgeschreven op de zichtrekening.

 

Heb je je premies niet automatisch gekregen?

Mocht je de korting die hoort bij het eerste basispakket (november - december 2022) niet automatisch ontvangen hebben, kan je tot 30 april 2023 een aanvraag doen via de website van FOD Economie. 

De extra steun van het tweede basispakket (januari - maart) kan je aanvragen vanaf 23 april 2023 tot 31 juli 2023.

Voor gezinnen die gebruik maken van een collectieve gasinstallatie, loopt de toekenning van de energiepremie sowieso via zo'n aanvraag.

Lees al onze oplossingen, voor nu en voor later

Ben je graag als eerste op de hoogte van al ons energienieuws? Schrijf je nu in voor de e-mailupdates van Tinne Van der Straeten.