Waarom de energieswitch naar 100% hernieuwbare energie?

24 Augustus 2022

Waarom de energieswitch naar 100% hernieuwbare energie?

Zonne- en windenergie zijn onuitputtelijke energiebronnen en nu al de goedkoopste vorm van energie. En de enige energie die verder daalt in prijs.

Goed voor je portemonnee

Fossiele brandstoffen zoals olie en gas worden steeds duurder. Ook op lange termijn, want de verwachting is dat ze alleen maar schaarser gaan worden.

Daartegenover staan zonne- en windenergie: onuitputtelijke energiebronnen die nu al de goedkoopste vorm van energie zijn. En de enige die verder daalt in prijs.

Bovendien nemen we onze energie terug in eigen handen wanneer we volledig inzetten op hernieuwbare energie. Zo maken we België onafhankelijk van landen als Rusland en van wereldwijd stijgende energieprijzen.

Extra pluspunt: de terugverdientijd voor zonnepanelen – hoe snel je je investering terugverdient omdat je energiefactuur lager wordt – is lager dan ooit.

 

Oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne, die zorgt voor stijgende energieprijzen, is een extreme situatie. Maar het is niet de eerste keer dat we een energiecrisis hebben – zo waren er in 2005 al eens torenhoge prijzen. En het zal ook niet de laatste keer zijn. Alleen door te kiezen voor hernieuwbaar, kunnen we in de toekomst voorkomen dat zulke crisissen zo'n impact hebben op onze energiefactuur.

 

Goed voor de planeet

Zonne- en windenergie stoten zo goed als geen CO2 uit. Daarnaast is er met 100% hernieuwbare energie ook geen luchtvervuiling, nucleair afval of risico op milieurampen.

 

Goed voor je gezondheid

Want hernieuwbare energie:

  • Houdt de lucht gezond
  • Komt niet met het gevaar van radioactieve straling
  • Vormt geen risico op kernrampen

Ontdek HOE we de energieswitch versnellen

 

Wat is de energieswitch weer?

2020 was het warmste jaar ooit. Overal ter wereld vallen slachtoffers als gevolg van de klimaatopwarming. Ook het meest recente IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change)-rapport van de Verenigde Naties luidt de alarmbel: de tijd dringt, het is nú tijd voor actie.

Voor energie betekent dat: doorzetten met de energietransitie naar 100% hernieuwbare energie. Na 18 jaar zonder visie en krachtige beslissingen kiezen we voluit voor de energieswitch en versnellen we onze koers naar 100% hernieuwbare energie en klimaatneutraliteit in 2050. Met als tussendoel: 60% hernieuwbare stroom in 2030.

Blijf op de hoogte van de energieswitch