Hoe versnelt Groen de Energieswitch naar 100% hernieuwbare energie?

24 Augustus 2022

Hoe versnelt Groen de Energieswitch naar 100% hernieuwbare energie?

Momenteel is slechts 13% van ons Belgisch energiegebruik afkomstig van hernieuwbare energie. Na 20 jaar treuzelen is het tijd voor ambitieus klimaatbeleid.

Momenteel: slechts 13% hernieuwbaar

Met Groen willen we van België een pionier maken in hernieuwbare energie. Die vorm van energie is:

  • het groenst
  • het goedkoopst
  • de enige die daalt in prijs

Waarom de switch naar 100% hernieuwbare energie?

Momenteel is slechts 13% van ons Belgisch energiegebruik afkomstig van hernieuwbare energie.

Na 20 jaar treuzelen is het tijd voor ambitieus klimaatbeleid.

Met stevige investeringen in hernieuwbare energie wil Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) tegen 2030 meer dan de helft van onze elektriciteitsproductie hernieuwbaar maken.

> Blijf op de hoogte van de energieswitch


Zo versnellen we de energieswitch

3  keer meer windenergie op zee

  • We verdrievoudigen de hoeveelheid windenergie op zee tot 8 GW (tegen 2040). Dat is Noordzeestroom voor ieder Belgisch gezin – en dan nog een pak meer.
  • België is nu al wereldleider op vlak van windenergie op zee: de zesde grootste producent wereldwijd (we staan op de tweede plaats als je kijkt naar de hoeveelheid energie per inwoner). Dankzij de juiste investeringen bouwen we onze leiderspositie verder uit en creëren we een hele hoop nieuwe duurzame jobs in België.
  • We bouwen een ondergrondse kabel met Denemarken, hét land van windenergie. Zo kunnen we op windstille dagen in België extra wind importeren uit andere Europese landen.
  • Voor burgers willen we het mogelijk maken om mee te investeren in wind op zee. 37 burgercoöperaties in ons land bundelen nu al de krachten tot 1 coöperatie: burgerwind op zee. Zo kunnen vooral lokale bewoners de vruchten plukken van onze natuurlijke rijkdommen.
Zonnepanelen op elk geschikt dak
  • Onze ambitie is eenvoudig: zonnepanelen op elk geschikt dak. Dat willen we op 2 manieren doen: door alle daken van overheidsgebouwen vol te leggen met zonnepanelen en door mensen en bedrijven te stimuleren om meer zonnepanelen te leggen.
  • Om mensen en bedrijven daar financieel bij te helpen, daalt vanaf 1 april 2022 tot eind 2023 het btw-tarief voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen van 21% naar 6% voor alle woningen (ook nieuwbouw).
  • Terwijl je normaal moet rekenen op een terugverdientijd van 7 tot 8 jaar voor zonnepanelen, is deze tijd door de hoge energieprijzen en de btw-verlaging minstens gehalveerd.
  • We zetten druk op de Vlaamse overheid (N-VA, CD&V en Open VLD) om zonnepanelen toegankelijk te maken voor mensen met minder financiële middelen. In Brussel doet Groen dit al door energiedelen mogelijk te maken. Daarbij kan jij profiteren van de overschotten zonne-energie van je buren, vrienden of familie voor een kleine vergoeding die lager is dan het huidige energietarief. Of je kan een lokaal bedrijf toestemming geven om jouw dak met zonnepanelen te bedekken in ruil voor gratis zonne-energie.
3 keer meer windenergie op land
  • De federale regering maakt werk van soepelere regels om windmolens te plaatsen op de terreinen en in de buurt van onze luchthavens en militaire domeinen. Zo kunnen we in België tot 1,5 gigawatt (GW) extra windenergie op land plaatsen.
  • Hoewel wind op zee federaal beleid is, is wind op land Vlaams beleid. En de Vlaamse regering zou veel meer ambitie kunnen tonen. In plaats daarvan keurt ze de ene vergunning na de andere af. Jammer, want er valt nog heel wat Vlaamse wind te oogsten. Maar dan moeten zij burgers wel beter betrekken, planningsprocessen verbeteren en minder wispelturig zijn met het vergunningenbeleid.
Goedkoper renoveren
  • De goedkoopste energie is energie die je niet gebruikt. Door te isoleren, bijvoorbeeld. Maar België zit bij de landen met de slechtst geïsoleerde huizen van heel Europa. De energie stroomt langs onze muren en daken naar buiten.
  • Om mensen te stimuleren om hun woningen te isoleren, verlagen we de btw op renovatie (sloop en heropbouw) naar 6%. Zo verbruiken we minder energie en houden we de energiefactuur lager.
  • Niet iedereen heeft genoeg middelen om te isoleren. Vaak zijn het juist de mensen met de laagste inkomens die in de slechtst geïsoleerde woningen wonen. Daarom moet de Vlaamse overheid – die in deze materie bevoegd is – over de brug komen met een stevig ondersteuningspakket.
  • Groen pleit voor het invoeren van een 'isolatiebon'. Een slim pre-financieringssysteem waarbij mensen die zelf niet genoeg financiële middelen hebben hun huis gratis kunnen laten isoleren. Wanneer ze er langer dan 10 jaar in wonen en het dan verkopen, hoeven ze die kosten zelfs niet meer terug te betalen. Zo kunnen ook zij in tussentijd jarenlang genieten van lagere energiefacturen.
Groene waterstof
  • Van België maken we een Europese hub voor groene waterstof.
  • Een deel van de zware industrie kan niet zomaar overschakelen op elektriciteit. Dankzij groene waterstof kunnen we de zware industrie wel vergroenen en klimaatneutraal maken.
  • Kom meer te weten over groene waterstof.

Blijf op de hoogte van de energieswitch