Groen wil met nieuw plan 1 miljoen Vlaamse huishoudens financieel ondersteunen bij renovatie
03 Juli 2023
'Voor 40% van de Vlamingen is renovatie momenteel onbetaalbaar, zelfs met de bestaande maatregelen. Willen we iedereen van betaalbare, groene energie voorzien, dan moeten we deze mensen financieel beter ondersteunen.'
"De renovatieverplichting die Zuhal Demir ingevoerd heeft, werkt niet," zeggen Groen covoorzitter Jeremie Vaneeckhout en Vlaams parlementslid Staf Aerts. "Mensen verplichtingen opleggen zonder de gepaste ondersteuning te voorzien, is een renovatiesprookje. Het huidige Vlaamse beleid helpt enkel mensen die al voldoende geld hebben om zelf te renoveren. Maar voor 40% van de Vlamingen is renovatie momenteel onbetaalbaar, zelfs met de bestaande maatregelen. Willen we iedereen van betaalbare, groene energie voorzien, dan moeten we deze mensen financieel beter ondersteunen. De ecologische keuze moet voor iedereen de goedkoopste en meest logische keuze worden."
Daarom lanceert Groen hun eigen renovatiesprint. Met dit plan wil Groen een versnelling zetten op de renovatie van Vlaamse woningen en ook mensen die geen diepe portemonnee hebben helpen om hun huizen te renoveren.
"Er moeten twee zaken gebeuren. We moeten iedereen voorzien van groene, betaalbare energie van bij ons. En we moeten zo veel mogelijk huizen energie-efficient maken. Want de goedkoopste energie is natuurlijk de energie die je niet verbruikt," zegt Jeremie Vaneeckhout. "De meerderheid van de Vlamingen kunnen gebruik maken van de bestaande maatregelen. Maar 40% - dat zijn meer dan 1 miljoen Vlaamse huishoudens - hebben onvoldoende geld om hun woning te renoveren. Juist voor hen is renovatie zo belangrijk, want elke centimeter extra isolatie, is onmiddellijk een lagere energiefactuur. Met dit plan zorgen we dat energierenovatie voor iedereen betaalbaar wordt."
Het plan dat Groen voorstelt bestaat uit drie concrete maatregelen:
- Renovatievoorschot tot 80.000 euro in de vorm van renteloze of goedkope leningen tot 30 jaar, af te betalen via de energiefactuur of bij de verkoop van de woning
- Renovatiebon voor de meest kwetsbaren
- Maximale huurprijs voor huurders in de slechtste woningen
Prefinanciering voor eigenaars
Eigenaars die voldoen aan de inkomensvoorwaarden zien bij de groene plannen de mogelijkheden tot prefinanciering aan een gunstig tarief verruimd tot 80.000 euro, en dit over een looptijd tot 30 in plaats van 20/25 jaar. De afbetaling van deze lening kan verlopen via de energiefactuur.
"Volgens berekeningen van de Vlaamse Confederatie Bouw heeft een standaardwoning uit de jaren '70, gemiddeld een investering van 70.000 tot 100.000 euro nodig om naar energielabel A te gaan, welke mensen kunnen zo'n bedrag nog op tafel leggen? Prefinanciering op maat is noodzakelijk om Vlamingen die het momenteel niet kunnen betalen te stimuleren en te ondersteunen bij de energieverbouwing van hun woning," zegt Jeremie Vaneeckhout.
Volgens berekeningen van Climact hebben meer dan 1 miljoen Vlaamse huishoudens momenteel onvoldoende geld om een totaalrenovatie te doen. Ongeveer de helft daarvan kunnen de maandelijkse aflossingen van een renovatielening (die bovenop een zware energiefactuur komt) niet betalen. De andere helft bestaat uit mensen die ouder zijn dan 65 jaar en geen lening krijgen.
"Door uitstel van afbetaling van je lening krijg je de tijd om eerst ingrepen te doen, die onmiddellijk de energiefactuur verlagen en dat geld kan dan geïnvesteerd worden in afbetaling van de lening. Mensen die onvoldoende middelen hebben om de lening af te betalen, kunnen een renovatievoorschot krijgen die pas terugbetaald moet worden wanneer de woning wordt verkocht.. Iedereen moet mee in de energietransitie en het is de taak van de Vlaamse overheid om niemand in de kou te laten staan, ook ouderen verdienen een leefbare en energiezuinige woning," aldus Jeremie Vaneeckhout.
Renovatiebon voor de meest kwetsbaren
De meest kwetsbare mensen met een eigen woning met label E of F, krijgen een renovatiebon van 10.000 tot 30.000 euro die ze niet moeten terugbetalen, om onmiddellijk te investeren in energieingrepen zoals dakvernieuwing, nieuwe ramen of isolatie. Zij krijgen ook een intensief begeleidingstraject op maat richting een energiezuinige woning.
"Iedereen heeft recht op een warme thuis. Tot op vandaag leven nog te veel mensen in armoede. Dat wil zeggen koude kamers, beschimmelde muren en torenhoge energiefacturen," zegt Jeremie Vaneeckhout. "Het is onrechtvaardig dat deze mensen er vandaag juist het minst in slagen om hun woning te renoveren en zo hun energiefactuur te verlagen. Mensen die het meest nodig hebben, krijgen via ons plan de meeste steun." De renovatiebon kan ingezet worden in combinatie met de bestaande premies en met aangepaste prefinancieringsinstrumenten.
Maximale huurprijs voor huurders
Veel renovatieplannen denken enkel aan huiseigenaars, maar ongeveer 1 op 3 van de huurwoningen of appartementen heeft een label E of F. Ook voor huurders wil Groen een extra inspanning doen. Daarom wil Groen een maximumhuurprijs invoeren voor huurwoningen met EPC-score E of F.
"Op dit moment hebben huiseigenaars geen incentive om huurwoningen te renoveren," aldus Jeremie Vaneeckhout. "Met een maximale huurprijs voor slecht geïsoleerde woningen, zorgen we dat ook verhuurders instappen in de renovatiesprint. Goed voor het klimaat en voor de huurder."
In het voorstel van Groen krijgen huurwoningen met label E en F een maximale huurprijs, die gebaseerd is op de oppervlakte, type van de woning en locatie, berekend via de bestaande tool 'De Huurschatter'. Zo kan bijvoorbeeld voor een appartement in het centrum van een stad, met één slaapkamer, een kleine woonoppervlakte en energielabel F de maximale huurprijs rond de 650 euro zitten. Een huurhuis met drie slaapkamers en energielabel E kan een hogere maximale huurprijs krijgen. Een studio in het buitengebied een lagere maximale huurprijs.
Verhuurders hebben vandaag al toegang tot de Vlaamse verbouwpremies en leningen onder bepaalde voorwaarden. We maken deze instrumenten meer bekend bij de doelgroep.
"Er is geen passe-partoutoplossing voor alle huishoudens, maar met op maat gemaakte renovatievoorschotten, extra ondersteuning voor zij die het écht nodig hebben en beschermingsprocedures voor huurders kan elke Vlaming tegen 2050 in een energie-efficiënte woning leven tegen 2050. Want dat is waar wij met Groen naartoe willen: betaalbare, groene energie voor iedereen,” besluiten Jeremie Vaneeckhout en Staf Aerts.