kwalitatieve zorg Standpunten

De overheid moet zorggarantie bieden voor iedereen

Vandaag wordt duidelijk dat steeds meer mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Veel zorgnoden blijven onzichtbaar. Zo ging er tijdens de coronacrisis heel wat aandacht naar de woonzorgcentra. WZC's hebben vandaag 80.000 plaatsen, terwijl Vlaanderen ongeveer 400.000 tachtigplussers telt. De meeste ouderen die hulp nodig hebben, wonen dus thuis en hebben daar nood aan de juiste zorg. Maar ook heel wat andere mensen hebben nood aan zorg: mensen met een beperking, chronisch zieken, kinderen en jongeren, ...

Zorgzekerheid garanderen is enkel mogelijk als er voldoende mensen zijn om te zorgen. Daarom moet de overheid oplossingen voorzien voor het personeelstekort in de zorg. Ook mantelzorgers spelen een cruciale rol: daarom ondersteunen we hen en voorzien professionele hulp waar  mantelzorg ontbreekt of te zwaar wordt.

Wie psychische moeilijkheden heeft, moet vaak maanden wachten op gepaste ondersteuning. Mensen met een beperking staan jaren op de wachtlijst voor een persoonsvolgende financiering of persoonlijk assistentiebudget. Vermaatschappelijking van de zorg staat steeds meer gelijk aan 'trek je plan'. Dat kan niet. De overheid hoort zorgzekerheid te bieden.