“Oosterweelwerken hervatten zonder sanering onbespreekbaar”

12 Oktober 2022

“Oosterweelwerken hervatten zonder sanering onbespreekbaar”

In plaats van de regels te verstrengen, om de gezondheid van mens en omgeving te garanderen, wil Lantis ze versoepelen. Dat is de wereld op z’n kop.

Antwerpen, 12 oktober 2022 - Lantis kondigt vandaag aan de Oosterweelwerken te willen verder zetten. Om dat te kunnen doen, zal het bodemdecreet van 2008 aangevuld worden met een ‘interpretatief decreet’. Op die manier hopen Lantis en de Vlaamse regering om de volgens hen ‘foute interpretatie’ van de Raad van State onmogelijk te maken.

“Compleet onverantwoord”, zegt Mieke Schauvliege, Vlaams parlementslid en lid van de PFAS-onderzoekscommissie. “In plaats van de regels te verstrengen, om de gezondheid van mens en omgeving te garanderen, wil Lantis ze versoepelen. Dat is de wereld op z’n kop. Het kan toch niet dat de wetgeving à la tête du client wordt aangepast in functie van bepaalde werken.”

Volgens Schauvliege zoeken Lantis en de Vlaamse regering vooral naar mogelijkheden om de vervuiling te kunnen verplaatsen en verspreiden, zodat die uit de weg van de werken ligt. De Raad van State oordeelde nu juist dat men de vervuiling op deze manier net niet onder bedwang kan houden. Door vervuiling te verspreiden houd je ze niet in bedwang, vindt Schauvliege, en komt men in een situatie terecht waarin toekomstige saneringsmogelijkheden onmogelijk worden.

Schauvliege besluit: “Een onderhandelde oplossing is verder weg dan ooit. Deze demarche hypothekeert elk verder overleg met de milieu- en burgerbewegingen. Ik herhaal onze eis: er moet een saneringsplan op tafel liggen voordat de werken hervat worden. Doorgaan zonder perspectief op sanering kan niet.”