Belgische staatswaarborg, ook voor Dexia Israël dat kolonisatie financiert

13 Oktober 2011

Het minste wat onze regering kan doen op het moment dat zo'n staatswaarborg onderhandeld wordt, is het ter sprake brengen. En er voor zorgen dat die financiering stopt, en als dat niet kan, dat Dexia Israël afgestoten wordt.

Ter Zake bracht donderdag 13 oktober een reportage over Dexia Israël. Die bank is een onderdeel van de Dexia Groep en verstrekt leningen en financieringen aan de illegale Israëlische nederzettingen op Palestijns Gebied. Ons land was al aandeelhouder van de Dexia Groep, maar gaf Dexia Israël, dat deel uitmaakt van de zogenaamde Bad Bank, vorige weekend ook een staatswaarborg.

"Het minste wat onze regering kan doen op het moment dat zo'n staatswaarborg onderhandeld wordt, is het ter sprake brengen. En er voor zorgen dat die financiering stopt, en als dat niet kan, dat Dexia Israël afgestoten wordt", zo reageert Eva Brems, Kamerlid voor Groen! in Ter Zake.

België ondersteunt via Dexia Israel actief de bouw en voortbestaan een situatie die strijdig is met het internationaal recht. Dat staat haaks op het standpunt van ons buitenlandbeleid. Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) erkent nochtans dat de Israëlische gemeenten en steden in de nederzettingen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever in strijd zijn met het internationaal recht. Deze nederzettingen liggen namelijk in gebied dat de Palestijnen toekomt. Bovendien vormen deze nederzettingen het voornaamste struikelblok in de vredesonderhandelingen.

Op 27 september nog, vroeg de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid van de EU, Catherine Ashton, om alle nederzettingactiviteiten een halt toe te roepen, naar aanleiding van de beslissing om in Oost-Jeruzalem 1000 bijkomende woningen te bouwen voor kolonisten. Ook Minister Vanackere sloot zich toen bij die oproep aan.

Bekijk hier de korte reportage van Ter Zake.