'Opmerkelijk dat deal met 3M beklonken is voor afronding onderzoek'

06 Juli 2022

'Opmerkelijk dat deal met 3M beklonken is voor afronding onderzoek'

'Een deal van 571 miljoen moet het PFOS-schandaal doen vergeten. De regering Jambon en miljardenbedrijf 3M gaan daarbij voorbij aan het feit dat we nog niet exact weten hoe groot de impact van de vervuiling is, aangezien het onderzoek nog loopt.' (Mieke Schauvliege)

'Een deal van 571 miljoen moet het PFOS-schandaal doen vergeten. De regering Jambon en miljardenbedrijf 3M gaan daarbij voorbij aan het feit dat we nog niet exact weten hoe groot de impact van de vervuiling is, aangezien het onderzoek nog loopt. De deal is beklonken voor het eigenlijke prijskaartje gekend is. Of deze deal sterk genoeg is om de nodige oplossingen te voorzien voor de gezondheid van de Vlamingen en ons leefmilieu, dat zullen we dus moeten afwachten', reageert Groen-parlementslid Mieke Schauvliege na de bekendmaking van de deal tussen 3M en de regering Jambon.

571 miljoen euro: dat is het bedrag dat 3M op tafel moet leggen na het PFOS-schandaal. Daarnaast moet het bedrijf een nieuwe saneringsinstallatie bouwen. Maar of het genoeg zal zijn om de eigenlijke impact van de vervuiling aan te pakken, dat is onmogelijk om nu te zeggen, stelt Schauvliege vast. 'Het onderzoek in de omgeving van 3M, onder andere op de Oosterweelsite, loopt nog nog. Zolang we niet weten wat de effectieve impact is van de PFOS-vervuiling in de omgeving, weten we ook niet hoe groot het eigenlijke prijskaartje is. Het is dus maar te hopen dat de bedragen in deze deal voldoende zullen zijn, anders komt miljardenbedrijf 3M er opnieuw erg gemakkelijk vanaf', waarschuwt Schauvliege.

Tegelijk stelt het Groen-parlementslid zich de vraag wat de gevolgen van deze deal zijn voor bijkomende vervuiling en lopende en toekomstige juridische procedures. 'Er wordt een vast bedrag afgesproken met 3M vandaag, maar de PFOS-vervuiling gaat intussen gewoon verder, want 3M heeft de PFAS-productie is intussen weer opgestart. Wat betekent deze deal voor hun verantwoordelijkheid voor vervuiling die ze vandaag veroorzaakt? Zullen ze daar nog verantwoordelijk voor gesteld kunnen worden of moet deze deal ook dat afdekken?'

Preventief beleid

Schauvliege vindt dat de regering Jambon veel sterker moet inzetten op preventief beleid. 'Vandaag nog bevestigden nieuwe metingen dat er PFAS in het bodemwater zitten. De gevolgen voor de gezondheid zullen mogelijk nog veel langer duren en veel verder reiken dan vandaag wordt verwacht.' Het Groen-parlementslid dringt daarom aan op een lozingsstop van PFAS. 'Zo lang PFAS geloosd wordt, werkt de regering Jambon eigenhandig problemen voor de volksgezondheid en ons leefmilieu in de hand. Naast deals met vervuilers is er ook nood aan preventief beleid dat de gezondheid van de Vlamingen opnieuw op de eerste plaats zet' , besluit Schauvliege.