EU moet invoer producten door dwangarbeid verbieden

09 Juni 2022

EU moet invoer producten door dwangarbeid verbieden

Het Europees Parlement stemt vandaag twee resoluties om mensenrechten in het handelsbeleid van de EU te garanderen. Sara Matthieu, lid van de Commissie Internationale Handel: "Europa moet de invoer van producten gelinkt aan moderne slavernij bannen. Naar schatting 25 miljoen mensen over de hele wereld zijn het slachtoffer van dwangarbeid, de situatie van veel Oeigoeren in strafkampen in Xinjiang zijn hiervan een schrijnend voorbeeld."

De eerste resolutie vraagt een nieuw handelsinstrument dat de invoer van producten gemaakt door dwangarbeid op de EU-markt moet verbieden. De tweede resolutie richt zich op de mensenrechten in Xinjiang en vraagt onder andere strengere sancties tegen Chinese leiders die in verband worden gebracht met de mensenrechtenschendingen in Xinjiang.

Matthieu: "Niemand in Europa wil producten in de rekken waar mensen onder dwang aan hebben gewerkt. Toch is er dwangarbeid in landen waarmee de EU momenteel onderhandelt over vrijhandelsovereenkomsten. We moeten én kunnen de invoer van moderne slavernijproducten stoppen. Van de 25 miljoen dwangarbeiders zijn er naar schatting 6 tot 10 miljoen kinderen. Bovendien verwachten de Verenigde Naties dat de situatie zal verslechteren naarmate de pandemie en de oorlog in Oekraïne meer gezinnen in armoede drijven. De boodschap vandaag is helder: géén uitbuiting van arbeiders binnen of buiten Europa."

Dankzij druk van de Groenen heeft de Europese Commissie aangekondigd het Parlement hierin te volgen. Een wetsvoorstel wordt verwacht na de zomer.