Groen wil herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers

21 April 2023

Groen wil herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers

Jaarlijks zijn er veel mensen slachtoffer van extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatcrisis. Die impact wordt alleen maar groter zolang de temperatuur van de aarde stijgt. Groen wil daarom een herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers invoeren. 

Zo kunnen we stilstaan bij klimaatslachtoffers en houden we op die manier ook de strijd tegen klimaatcrisis hoog op de agenda. Het idee komt van Benjamin Van Bunderen Robberechts, hij verloor in juli 2021 zijn vriendin Rosa tijdens de overstromingen in ons land. Covoorzitster Nadia Naji: “Klimaatslachtoffers mogen niet verdwijnen in de statistieken en verdienen om elk jaar herinnerd te worden. Elke naam, elk gezicht is een wake-upcall om de klimaatcrisis aan te pakken.”

Extreem weer zorgt voor veel slachtoffers

Overstromingen in Pakistan, droogtes in grote delen van Afrika, bosbranden in Californië en Australië, verwoestende stormen in de Filipijnen en Bangladesh tot de overstromingen hier in België. “Overal ter wereld zorgen extreme weersomstandigheden voor dodelijke slachtoffers, mensen die gewond raken of dakloos worden”, zegt Groen parlementslid Kim Buyst. Die extreme weersomstandigheden gaan door de klimaatcrisis alleen maar toenemen. Om de strijd tegen de klimaatcrisis hoger op de agenda te zetten, dient ze een voorstel in in het federaal parlement voor het invoeren van een herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers. 

Het initiatief komt van Benjamin Van Bunderen Robberechts (16 jaar). Na het verlies van zijn vriendin Rosa strijdt hij verder als klimaatactivist en vertelt overal waar hij kan haar verhaal om mensen wakker te schudden. "De klimaatcrisis gaat om mensenlevens. Rosa was 15 jaar toen ze uit mijn armen werd gerukt door het kolkende water veroorzaakt door een ongeziene waterbom. 38 andere Belgen stierven. Een jaarlijkse herdenkingsdag op 15 juli zal ons de kans geven om deze doden te eren door te reflecteren over wat we kunnen doen om te voorkomen dat nog andere levens verloren gaan", zegt Benjamin. 

België moet voortrekkersrol spelen

Benjamin overtuigde Europees Commissaris voor klimaat Frans Timmermans die zijn voorstel voor een herdenkingsdag op Europees niveau ondersteunt. "In afwachting van een Europese herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers, willen wij alvast in België zo'n herdenkingsdag waarmaken", aldus Buyst. "Het verhaal van Benjamin en Rosa gaat door merg en been. Het is ontzettend belangrijk om de namen en gezichten van alle klimaatslachtoffers te blijven herinneren." Groen wil zo de extreme gevolgen van de klimaatcrisis een gezicht geven.  

Nadia Naji: “Deze verhalen, deze gezichten, tonen aan hoe belangrijk de strijd tegen de klimaatcrisis is. Dit is de essentie van waarom groenen aan politiek doen. Om actie te ondernemen, om mensen bewust te maken en om een betere toekomst te creëren voor onszelf en de komende generaties.” Een herdenkingsdag zorgt ervoor dat ons land jaarlijks even stil staat bij de reële en menselijke tol die de gevolgen van klimaatcrisis vergen.

Want Groen wil met de herdenkingsdag niet alleen stilstaan bij klimaatslachtoffers, maar tegelijk ook bewustwording creëren in de strijd tegen de klimaatcrisis. Buyst en Naji: "Zo'n dag moet echt ook gemeenschappelijke grond creëren in ons land om de klimaatcrisis aan te pakken. Want die is er vandaag helaas nog altijd niet. Partijen als N-VA en Vlaams Belang stemmen tegen de fundamenten van Europese Green deal en Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) nam zelfs niet deel aan de besprekingen ervan. Het is tijd dat alle partijen samen deze strijd aangaan."