Zeven wegen naar meer biodiversiteit: Groen opent in elke provincie een nationaal park

17 Mei 2019

Zeven wegen naar meer biodiversiteit: Groen opent in elke provincie een nationaal park

“Met onze voorstellen willen we onze ecosystemen in stand houden. We pleiten onder meer voor groene lopers tussen natuurgebieden, een nationaal park in elke provincie, en een betere bescherming van kwetsbare bossen via de boskaart. Vlaanderen moet haar verantwoordelijkheid nemen om haar steentje bij te dragen in de strijd tegen het verlies van biodiversiteit.”

Een alarmerend rapport van het VN-milieuagentschap over de staat van onze natuur toont aan dat het slecht is gesteld met de biodiversiteit. Daarom pakt Groen uit met een actieplan om de biodiversiteit in Vlaanderen beter te beschermen. “Met onze voorstellen willen we onze ecosystemen in stand houden. We pleiten onder meer voor groene lopers tussen natuurgebieden, een nationaal park in elke provincie, en een betere bescherming van kwetsbare bossen via de boskaart. Vlaanderen moet haar verantwoordelijkheid nemen om haar steentje bij te dragen in de strijd tegen het verlies van biodiversiteit”, stelt Chris Steenwegen, voormalig directeur Natuurpunt en kandidaat voor Groen in Vlaams-Brabant.

Groen komt vandaag met een geïntegreerd plan dat de biodiversiteit in Vlaanderen moet beschermen. Groen wil meteen aan de slag met een nieuwe boskaart, de betonstop invoeren, en 3.000 ha bos en natuur per jaar erbij. Verder wil Groen ook in iedere provincie een nationaal park realiseren. “We kunnen enorm veel maatschappelijke winst boeken door de kracht van de natuur voor ons te laten werken. Economie, tewerkstelling, gezondheid, water, erfgoed en toerisme winnen allemaal bij meer natuur. Natuur maakt mensen gezonder en creatiever, zorgt voor een omgeving waar het goed wonen is, zwengelt de economie en werkgelegenheid aan en is de goedkoopste bescherming tegen hittegolven en wateroverlast. Elke euro die we investeren in natuur verdient zichzelf vele malen terug. Maar daarvoor is het ongetwijfeld nodig om de stap te zetten van sterk versnipperde en kleine natuur naar grote robuuste natuurgebieden, onder meer in nationale parken, met een beschermde status. In elke provincie is er een gebied dat zich daartoe leent, maar enkel Limburg heeft er al één. Dat gaan we veranderen”, vertelt Tine Van den Brande, kandidaat voor Groen in Antwerpen. Concreet denkt Groen aan de Brabantse Wouden in Vlaams-Brabant, het Mechels Rivierengebied in Antwerpen, en de provinciegrensoverschrijdende bos- en veldgebieden Drongengoed - Bulskampveld in Oost- en West-Vlaanderen.

Groen stelt verder ook voor om beek- en riviervalleien te herstellen en overstromingsgebieden te creëren om wateroverlast te voorkomen, en om landbouwers te ondersteunen om bij voedselproductie zorg te dragen voor de natuur en het landschap . “Deze maatregelen zijn niet alleen goed voor de biodiversiteit, ze zijn ook gunstige maatregelen voor de strijd en bescherming tegen de klimaatverandering”, aldus nog Steenwegen. “Ook de Vlaming zal er wel bij varen. Als we onze plannen kunnen realiseren, heeft iedereen tegen 2030 een park of bos op wandelafstand. Dat is een rechtstreekse investering in de gezondheid van al onze landgenoten”, besluit Van den Brande.

 

Lees hier het volledige dossier.