Israël en VS bestraffen Palestijns UNESCO-lidmaatschap

02 November 2011

'Ik betreur dat de VS hun financiële bijdrage aan de UNESCO stopzetten als reactie op het Palestijns lidmaatschap van de UNESCO. De versnelde kolonisering die de Israëlische premier Netanyahu daarentegen als sanctie afkondigde, schendt het internationaal recht dat de bouw van Israëlische woningen in bezet Palestijns gebied verbiedt' (Eva Brems)

'Ik betreur dat de VS hun financiële bijdrage aan de UNESCO stopzetten als reactie op het Palestijns lidmaatschap van de UNESCO. De versnelde kolonisering die de Israëlische premier Netanyahu daarentegen als sanctie afkondigde, schendt het internationaal recht dat de bouw van Israëlische woningen in bezet Palestijns gebied verbiedt' aldus Eva Brems, Kamerlid voor Groen!.

De Israëlische regering riep dinsdag op om de bouw te versnellen van 2000 woningen voor Israëlische kolonisten in bezet gebied in Oost-Jeruzalem en in 2 nederzettingen de Westelijke Jordaanoever (Gush Etzion en Ma'aleh Adumim). Premier Netanyahu besliste ook om financiële middelen voor de Palestijnse Autoriteit voorlopig achter te houden. Daarmee sanctioneert de Israëlische regering de Palestijnse autoriteit omdat die aan de landen van de UNESCO gevraagd had om Palestina te erkennen als volwaardig lid van deze organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties.

De bouw van woningen in de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied is in strijd met het internationaal recht. In sepember reageerde Minister van Buitenlandse Zaken Vanackere (CD&V) nog "bezorgd" op de aangekondigde bouw van meer dan 1000 woningen in de kolonie Gilo in Oost-Jeruzalem. Minister Vanackere herinnerde eraan dat "de Israëlische nederzettingen in bezet gebied illegaal zijn naar internationaal recht en een obstakel vormen voor een onderhandelde oplossing."

De Israëlische nederzettingen in bezet gebied creëren feiten op de grond die de onderhandelingen tussen beide partijen ernstig hypothekeren. Omdat de onderhandelingen al jaren vast zitten, vragen de Palestijnen dat de Verenigde Naties een Palestijnse Staat zouden erkennen om zo de vredesgesprekken nieuw leven in blazen.

Minister Vanackere (CD&V) weigert zich tot op vandaag uit te spreken over deze vraag. Eva Brems is dan ook blij dat ons land een van de 107 landen was die het Palestijns lidmaatschap van de UNESCO mee goedgekeurd hebben. Ze rekent nu op een sterke veroordeling door Minister Vanackere van de Israëlische sancties.