Akkoord op Trips Waiver is teleurstellend

17 Juni 2022

Akkoord op Trips Waiver is teleurstellend

'In de praktijk zullen we met deze deal geen betere toegang tot covid vaccins en behandelingen verzilveren.'

Sara Matthieu, onderhandelaar voor de Groenen op WTO in het Europees parlement, reageert teleurgesteld: "De verwachtingen om van vaccins en behandelingen eindelijk een publiek goed te maken door tijdelijk de eigendomsrechten op te schorten waren hoog. Maar de olifant heeft een muis gebaard: de deal omvat enkel covid vaccins, waardoor behandelingen en tests uit de boot vallen."

Matthieu: "De tekst recycleert verder vooral bestaande flexibiliteiten, en werpt bovendien zelfs bijkomende barrières op voor zowel invoer als export. In de praktijk zullen we met deze deal geen betere toegang tot covid vaccins en behandelingen verzilveren. Het gaat enkel over procedures, aan intellectuele rechten wordt niet geraakt. Een overwinning voor big pharma dus, met een verpletterende verantwoordelijkheid vanuit Europa.”

Binnen het half jaar zullen WTO leden wel moeten beslissen over een eventuele uitbreiding naar behandelingen en tests. Matthieu:“Ik hoop dat wereldleiders op de volgende WTO top die uitbreiding zullen goedkeuren. Het recht op gezondheid voor iedereen moet gevrijwaard worden.”

Het feit dat er wel een akkoord werd gevonden om schadelijke subsidies binnen de visserij een halt toe te roepen is daarentegen een goede zaak. Na 21 jaar onderhandelen is er eindelijk een multilaterale aanpak tegen overbevissing, dat is broodnodig om onze visbestanden en oceanen te beschermen.