Vernieuwen is veranderen

25 Mei 2023

Vernieuwen is veranderen

Iemand, zoals ik, die veel wil veranderen en vernieuwen, moet ook zelf durven vernieuwen en veranderen.

“Ik wil voortaan meer strijd leveren voor ideeën en minder tussen partijen en mensen”. Dat was mijn besluit na de verkiezingen van 2019, een Zwarte Zondag, de eerste in mijn politiek leven. Sindsdien is dat mijn leidraad. Dat was zo bij de vorming van Vivaldi, toen ik het fractieleiderschap doorgaf en doorheen mijn Kamerwerk inzake politieke vernieuwing.

Afgelopen tijd heb ik mij afgevraagd wat dit voornemen betekent voor 2024. Dan zijn er twee belangrijke verkiezingen, nationaal en lokaal, kort na mekaar. Na veel wikken en wegen is de knoop nu doorgehakt. Na drie boeiende periodes als Kamerlid, is het tijd voor nieuwe wegen en een andere rol. Iemand, zoals ik, die veel wil veranderen en vernieuwen, moet ook zelf durven vernieuwen en veranderen.

Ik maak daarom een keuze voor Mechelen én voor een andere politiek. Wie mij kent, is niet verrast. Stel een vraag over Mechelen en ik begin enthousiast te vertellen en weet van geen ophouden. Ik hou van onze stad. Ze is af noch perfect. Maar het is wel een plek van hoop, ambitie en samenhorigheid. Dat is ze geworden dankzij samenwerking over partijgrenzen heen.

Kies ik nu voor de zijlijn? Het omgekeerde is waar. Lokale politiek is dichtbij mensen. Het gaat om concrete daden in plaats van loze beloftes of straffe kreten. Zoals elke mens wil ik iets kunnen opbouwen in plaats van te moeten afbreken. Ik wil een actor zijn, geen commentator. Niet cynisch worden, maar een voluntarist blijven.

Deze tijd smeekt om plekken en projecten die mensen weer geloof geven in politiek. Mechelen is zo’n plek. Mechelen is zo’n project. En Mechelen kan dat nog meer worden. Als wij de kans krijgen van de Mechelaars, wil ik daar één van de voortrekkers van zijn.

Maar even duidelijk: de nationale politiek zal mij altijd blijven boeien. Komende maanden wil ik als Kamerlid nog alles uit de kast halen om enkele doorbraken te forceren. Prioriteit is de beloofde hervorming van de partijfinanciering. Dit dossier vraagt om hardnekkige volksvertegenwoordigers. Zo zal ik mij dus ook opstellen.

Op dit ogenblik werk ik aan een plan voor een radicale renovatie van ons politiek systeem, een voorzet voor dialoog en debat. In het najaar komt mijn derde boek uit met progressieve vergezichten over democratie, klimaat en gelijkheid. De titel kan ik alvast verklappen: Staat van vertrouwen. Op termijn droom ik van een denktank, een ontmoetingsplek voor progressieve mensen binnen en buiten de politiek.

Dat schrijven, denken, praten, ontmoeten en samenwerken is nodig in deze tijd. Een nieuwe Zwarte Zondag kondigt zich aan, een pikzwarte deze keer. Ons politiek systeem is oud, moe en versleten. We moeten revolutie maken voordat die uitbreekt, zei Nederlands politicus Hans Van Mierlo ooit.

De revolutie staat op uitbreken. De tijd om ze nog zelf te maken, wordt steeds korter.