Vlaanderen verbrandt elk jaar tonnen PFAS
07 April 2025

"We kunnen niet toelaten dat Vlaanderen een afvalverwerkingsplek voor Europees PFAS-afval blijft, zonder voldoende garanties over de volksgezondheid en milieu-impact."
Uit nieuwe cijfers blijkt dat afvalverwerkingsbedrijf Indaver in Antwerpen tussen 2021 en 2024 maar liefst 334.246 ton PFAS-houdend afval heeft verbrand. Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) vroeg de cijfers op bij minister van Omgeving Jo Brouns. "Meer dan de helft van dit afval werd geïmporteerd uit het buitenland, voornamelijk Nederland en Ierland. In totaal werd ongeveer 2.326.000 kilo pure PFAS verbrand, waarvan bijna 500.000 kilo alleen al in 2024. Dit toont aan dat Vlaanderen een afvalput blijft voor PFAS-houdend afval uit heel Europa," aldus Schauvliege.
Wat het Groen-parlementslid vooral verontrust, is dat er nog steeds geen wettelijke emissienormen bestaan voor de uitstoot van PFAS in de lucht, terwijl dit in Nederland wel het geval is. "Nog steeds zoveel verbranding toelaten, zeker van extra buitenlands afval, terwijl er geen emissienormen bestaan, is eigenlijk absurd," stelt Schauvliege. "In 2021 waarschuwden we al voor dit probleem, en drie jaar later staat de teller op meer dan 330.000 ton verbrand afval zonder duidelijke normering. Ondertussen heeft Nederland wel emissienormen, maar blijven we hun PFAS-afval importeren en verwerken."
Groen roept de Vlaamse regering op om dringend werk te maken van striktere emissienormen voor alle types PFAS, strengere controle op afvalverbranding en volledige transparantie over de impact op lucht, water en bodem. "We kunnen niet toelaten dat Vlaanderen een afvalverwerkingsplek voor Europees PFAS-afval blijft, zonder voldoende garanties over de volksgezondheid en milieu-impact," besluit Schauvliege. "Dit is een patroon dat we bij de Vlaamse regering telkens weer zien: eerst toestemming geven om gevaarlijke stoffen te verwerken, en pas achteraf kijken of het wel veilig is. Die volgorde moet dringend omgekeerd worden."
Indaver zegt op haar website dat de verbrandingsinstallaties met temperaturen tot 1100°C voldoen aan de Europese POP-verordening en dat de meeste PFAS op die temperatuur volledig worden afgebroken. "Maar uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat voor sommige (ultra)-korte keten PFAS temperaturen tot 1400°C nodig zijn voor volledige vernietiging. Bovendien kunnen bij de verbranding schadelijke verbrandingsproducten ontstaan. De simulaties die VITO heeft uitgevoerd zijn niet voldoende om de volksgezondheid te garanderen," waarschuwt Schauvliege.