Bescherm onze bossen wereldwijd

14 Oktober 2022

Bescherm onze bossen wereldwijd

Het Amazonewoud produceert 20% van onze zuurstof.

door: Barbara Creemers

Het is de week van het bos. En bossen, die hebben we hier (een kleine shout out naar mijn achtertuin het ‘Nationaal Park de Hoge Kempen’), maar die zijn niets te vergelijken met de bossen in Centraal-Afrika en Zuid-Amerika. Dit zijn de échte longen (het Amazonewoud produceert 20% van onze zuurstof) en biodiversiteitshubs van onze planeet.

Het Amazonewoud is een publiek goed, wat betekent dat het door iedereen vrij mag worden gebruikt. Helaas zijn deze fantastische plekken vaak het slachtoffer van korte termijn denken en winstmaximalisatie, waardoor de staat ervan kan verslechteren of ze helemaal kunnen verdwijnen. Het Amazonewoud verloor al een vijfde van haar omvang…

Wij pleiten daarom voor:

  • Een mondiaal systeem voor het beheer van deze wouden, met aandacht voor de gevaren van het neokolonialisme en een gedeelde financiering waar het Westen een groot aandeel in opneemt.
  • Eigendomsrechten en middelen voor lokale en inheemse bevolkingsgroepen, want het is geweten dat sociale duurzaamheid toegepast door inheemse groepen een positieve impact heeft op de wouden én de bevolking zelf.

Zo’n internationale organisatie voor de grootste wereldwijde wouden is zo gek nog niet, er bestaat immers al een Internationale Zeebodemautoriteit voor internationale wateren. In Ecuador bestaat het Yasuni-ITT-Project en Noorwegen en Indonesië sloten al een overeenkomst voor een fonds waarin Noorwegen één miljard dollar pompte voor het Indonesische regenwoud. 

Lees hier meer over de mogelijkheden van een internationale én lokale aanpak van ons wereldwijze bosbeheer.