'Besparing op Ontwikkelings-samenwerking is kortzichtig'

18 November 2024

'Besparing op Ontwikkelings-samenwerking is kortzichtig'

De plannen voor deze absurde besparingen moeten van tafel

De Vlaamse regering zal tien procent besparen op haar budget voor Ontwikkelingssamenwerking. Voor Groen is dat absoluut onaanvaardbaar, vooral omdat in de gelekte federale onderhandelingsnota's staat dat daar nog een veel grotere besparing zou kunnen volgen. "Zo omgaan met ontwikkelingssamenwerking is kortzichtig en niet slim", zegt Groen-covoorzitster en Vlaams parlementslid Nadia Naji. Ze ondersteunt het protest van de NGO's die donderdag betogen, en roept op om de besparingen van tafel te vegen.

Uit de begroting van de Vlaamse regering voor volgend jaar blijkt dat de Ontwikkelingssamenwerking, een bevoegdheid van Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) het met zo'n tien procent minder moet doen dan in 2024. De regering-Diependaele start nu zelfs met een lager bedrag dan de regering-Jambon in 2020. "En dat terwijl we sinds 2020 al een enorme inflatie hebben meegemaakt, waardoor je vandaag met hetzelfde bedrag veel minder kan realiseren", zegt Nadia Naji. 

Bovendien was er net een serieuze verhoging van het budget verwacht. In de nota's die formateur Bart De Wever de afgelopen maanden schreef, staat immers dat het federaal budget voor ontwikkelingssamenwerking gehalveerd zou kunnen worden. Van de jaarlijkse 1,3 miljard euro zou in de teksten waarover onderhandeld werd nog hoogstens 700 miljoen euro per jaar overblijven. Het idee daarachter is dat volgens N-VA Ontwikkelingssamenwerking in de eerste plaats een gewestelijke bevoegdheid moet zijn, en dat er dan in Vlaanderen gecompenseerd zou kunnen worden voor wat er federaal zou sneuvelen. Niets blijkt minder waar. 

Vreemd aan de besparingen van Diependaele is ook dat in zijn regeerakkoord van eind september geen enkele indicatie staat dat hierop bespaard zou worden. Integendeel, er staat: dat "gezien de mondiale uitdagingen, Vlaanderen op een realistische manier en uit welbegrepen eigenbelang bijdraagt aan de realisatie van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling in ontwikkelingslanden en aan de verankering van de internationale ontwikkelingsagenda in Vlaanderen". 

"We zullen de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN tegen 2030 niet vanzelf bereiken", zegt Naji. "Een wereld zonder honger en kindersterfte, met onderwijs voor alle kinderen, waarin alle landen zich kunnen aanpassen aan de klimaatcrisis en kunnen investeren in duurzame energie, komt er enkel als we daar ook echt in durven te investeren. De plannen voor deze absurde besparingen moeten dus van tafel." 

Als er naast deze Vlaamse besparing ook een federale besparing zou komen op ontwikkelingssamenwerking, dan wordt de regionalisering van ontwikkelingssamenwerking waar N-VA al jaren voor pleit niet alleen een onnodige versnippering van bevoegdheden, maar bovenal een botte, asociale en kortzichtige besparing. Dat is voor Groen onaanvaardbaar. "Op het moment dat Europa in de wereld aan geloofwaardigheid verliest, waarop veel landen in het zuiden zwaar getroffen worden door de klimaatcrisis, waarop er aan de Europese buitengrenzen meerdere conflicten heersen, moeten we juist méér investeren in solidariteit en eindelijk onze beloftes nakomen", zegt Naji.