Resolutie billijke vliegroutes

30 Mei 2023

Resolutie billijke vliegroutes

"Met deze resolutie vragen we betere vliegroutes. We vragen rustdagen, betere geluidsnormen en een doordachtere spreiding van de lasten van het vliegverkeer."

Op 16 maart heeft Dieter Van Besien heeft samen met twee collega's een resolutie ingediend in het federaal parlement. De volledige resolutie kan je hier terugvinden. Op 30 mei heeft de commissie mobiliteit zich vervolgens over de resolutie gebogen. Dieter Van Besien zet hieronder alles even op een rij.

We vragen een betere spreiding van de lasten

Als parlementslid van Vlaams-Brabant word ik vaak gecontacteerd door burgers over de vliegtuigroutes die van en naar Zaventem leiden. In het bijzonder contacteren mensen mij vaak over de route Leuven Rechtdoor. Dat is niet zonder reden. Deze route is sinds 2014 in gebruik en zorgt voor sommige er 100% van de tijd ofwel dalende, ofwel stijgende vliegtuigen boven sommige mensen hun hoofd vliegen. In de situatie voor 2014 betrof dit alleen dalende vliegtuigen, die op zich al goed waren voor de aanwezigheid van vliegtuigverkeer gedurende 80% van de tijd. 

Gezien de gezondheidsimpact van vliegtuighinder vind ik het belangrijk om het signaal te geven dat de huidige situatie onbillijk is, en verandering vraagt. In de resolutie roep ik de regering dan ook op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het was duidelijk dat dit een gevoelige materie is, aangezien vliegtuigverkeer heel snel een communautaire kwestie dreigt te worden. In mijn tussenkomst heb ik echter geëxpliciteerd dat dit niet zo moet worden opgevat. Bij het wegvallen van de vliegroute Leuven Rechtdoor kan men immers op verschillende manieren tot een billijkere spreiding komen, zonder dat de overlast verspreid moet worden naar het Brussels of Waals Gewest. Ik acht het feit dat mijn collega's Tim Vandenput (Open Vld) en Karin Jiroflée (Vooruit) zich ook achter deze resolutie hebben geschaard als een teken dat er een breed front gevonden kan worden voor deze oproep.

en we vragen gezondere normen

Om de discussie te verbreden en ook Franstalige collega's te enthousiasmeren voor de inhoud van de tekst, gaat de resolutie ook over een uitdoofpad voor nachtvluchten, strengere geluidsnormen (in het bijzonder voor nachtvluchten) en de invoering van rustdagen voor alle Belgen. Deze eisen zijn voor mij echter geen bijkomstigheden. Een socialere luchtvaart kan alleen met dergelijke normen en plannen bekomen worden.  

De commissie heeft uiteindelijk adviezen opgevraagd bij externen. Het belangrijkste om tot een oplossing te komen is immers het objectiveren van de situatie, en van de gevolgen die de verschillende mogelijke oplossingen zouden kunnen hebben. Het gaat hier immers over een debat dat snel geladen kan worden, en ik geloof dat we het snelst vooruit kunnen als we een gedegen discussie op basis van feiten kunnen voeren.

Hopelijk kan ik binnenkort meer nieuws delen over de adviezen over onze resolutie. Wie dat wenst kan het belangrijkste deel van mijn tussenkomsten hier op Facebook bekijken: 

https://www.facebook.com/100075804228312/videos/270516178872801

 

Op de hoogte blijven? Volg me op Facebook!