De legestoelstrategie van Demir: wie niet aanwezig is, kan niet wegen
20 April 2023
Demir is de kampioen onder de spijbelaars: ze stuurde haar kat naar 7 van de 9 Europese ministerraden
Op 17 april stelden de federale, de Waalse en Brusselse regeringen bij de Klimaatcoalitie hun klimaatplannen voor. Samenwerken is cruciaal voor het klimaatbeleid. De grote afwezige: Vlaams minister Demir: ze sloeg de uitnodiging af. De lege stoel vooraan was meer dan symbolisch.
Pijnlijk, maar nog veel erger is dat minister Demir ook bij de Europese raden over klimaat en milieu uitblinkt in afwezigheid. Ze is de kampioen onder de spijbelaars: ze stuurde haar kat naar 7 van de 9 Europese ministerraden.
In De Standaard maakte professor Herndrik Vos een even heldere als vernietigende analyse: Demir blonk de voorbije jaren uit in dwarsliggen. Dankzij deze Vlaamse regering zit België nu in het kamp van de dwarskoppen, van landen als Bulgarije, Tsjechië of Polen. Als de andere regeringen in België mee willen onderhandelen over de Europese klimaatmaatregelen, dan stelt Demir een veto. Gevolg: België moet zich op voorhand onthouden. En op voorhand onthouden betekent in Europa niet mee onderhandelen. Door de veto’s van Demir wordt het hele land, en dus ook de Vlaamse gezinnen en bedrijven, aan de zijlijn gezet.
Tegelijkertijd klaagt minister Demir dat we te weinig van Europa krijgen. Maar wie wegblijft van de tafels waar onderhandeld wordt, kan voor ons land geen extra middelen uit de brand slepen.
Minister Demir is niet bezig met klimaatbeleid te voeren, ze is vooral bezig met haar eigen profilering.
Op de kap van ons klimaat, op de kap van de Vlamingen die daardoor niet gehoord worden op het Europese niveau.
Wat wilt minister Demir met deze legestoelstrategie bereiken? Tot op heden heeft die immers niéts opgeleverd.
Bekijk hieronder mijn tussenkomst in het Vlaams Parlement: