Groen en Ecolo willen dat Planbureau federaal regeerakkoord doorrekent

13 Februari 2025

Groen en Ecolo willen dat Planbureau federaal regeerakkoord doorrekent

"Het Planbureau kan perfect berekenen wat de impact van de regeringsplannen zal zijn op de portemonnee van mensen, op de armoedecijfers en op de begroting algemeen. De Belgen hebben recht op die informatie."

Naar voorbeeld van Nederland dat elk jaar het regeringsbeleid laat doorrekenen, dringen Groen en Ecolo erop aan dat de nieuwe federale regering het regeerakkoord door het Planbureau laat doorrekenen. "De regering De Wever rekent zich rijk met terugverdieneffecten en klopt zich op de borst voor de straffe besparingen die ze zal doen. Zulke gratuite claims stellen niets voor als ze niet onderbouwd zijn", aldus fractieleider Stefaan Van Hecke. "Het Planbureau kan perfect berekenen wat de impact van de regeringsplannen zal zijn op de portemonnee van mensen, op de armoedecijfers en op de begroting algemeen. De Belgen hebben recht op die informatie."

Sinds enkele jaren licht het Planbureau verkiezingsprogramma's door en berekent ze de economische impact van partijvoorstellen: wie gaat er op voor- of achteruit, neemt de tewerkstelling toe of niet, dalen de armoedecijfers of niet, wat is de impact op mobiliteit, etc. De groenen stellen nu voor om hetzelfde te doen met het regeerakkoord.

"Deze regering voert een grote besparingsoefening door, maar wat de exacte gevolgen daarvan zullen zijn, dat is nog niet in detail berekend. Het is voor ons ook heel belangrijk dat daarbij niet alleen naar de begroting van de overheid wordt gekeken, maar ook naar de impact op de portemonnee van elke Belg", klinkt het bij Van Hecke. "Wij vrezen dat door de kille besparing op pensioenen en andere uitkeringen heel wat mensen de armoede ingeduwd zullen worden. Het Planbureau beschikt over modellen om daar een heel concrete raming van te maken."

Van Hecke wijst er ook op dat de regering op tal van terugverdieneffecten rekent die evenmin onderbouwd zijn. "Als de begroting van deze regering rammelt en er zal nog extra bespaard moeten worden, dan hoort het parlement dat te weten. Want wie zal dan geviseerd worden in geval van bijkomende besparingen?"

De federale regering heeft bovendien al beloofd dat ze de pensioenhervorming zal laten doorrekenen. "Maar die hervorming staat natuurlijk niet op zich" zegt Van Hecke. "Deze regering beweert dat ze een eerlijke bijdrage vraagt van de sterkste schouders, en dat ze de koopkracht beschermt. Als dat echt zo is, dan zou ze niet bang moeten zijn voor een doorrekening door het Planbureau."