'Wat baat een watercommissaris als politieke moed ontbreekt?'

09 Juli 2022

'Wat baat een watercommissaris als politieke moed ontbreekt?'

'Wat baat een watercommissaris als er nooit naar expertenadvies wordt geluisterd? Stop met Vlaanderen vol te gieten met beton, maak opnieuw een spons van onze grond en zorg dat water vastgehouden wordt zodat we beter beschermd zijn tegen droogte en hevige regenval.' (Mieke Schauvliege)

'Wat baat een watercommissaris als er nooit naar expertenadvies wordt geluisterd? Iedereen - ook ministers Zuhal Demir (N-VA) en Lydia Peeters (Open VLD) - wéét wat er moet gebeuren: stop met Vlaanderen vol te gieten met beton, maak opnieuw een spons van onze grond en zorg dat water vastgehouden wordt zodat we beter beschermd zijn tegen droogte en hevige regenval. Dat staat opnieuw in het rapport van de experten en een watercommissaris zal hetzelfde blijven zeggen. De grote vraag is wanneer de regering Jambon er eindelijk naar gaat luisteren én handelen,' klinkt het bij Mieke Schauvliege. Het Groen-parlementslid reageert daarmee op het nieuws dat ministers Demir en Peeters een expertenpanel maatregelen lieten voorstellen om ons te beschermen tegen hevige regenval na de overstromingen vorig jaar.

Het Groen-parlementslid benadrukt dat een watercommissaris geen nieuwe dingen zal zeggen, maar zal herhalen wat iedereen al lang weet en wat nu ook opnieuw in het rapport staat: stoppen met Vlaanderen vol te betonneren, ontharden, water opvangen, moerasgebied herstellen om water vast te houden, etc.

'Alles kennis om de nodige systeemverandering door te voeren hebben we al, ook ministers Demir en Peeters. Het enige waar het nog aan ontbreekt bij de regering Jambon, is politieke moed.' Schauvliege hekelt dat nodige maatregelen op lange termijn worden telkens weer overvleugeld worden door dagjespolitieke en een kleine maatregel hier of daar. 'Met of zonder watercommissaris: er is nood aan structurele maatregelen. Wanneer gaat de regering Jambon daar eens eindelijk werk van maken?'