Europa wil 40% vrouwen in ondernemingsraden
19 December 2024
"Werknemers zullen hun belangen beter kunnen verdedigen want ze krijgen gegarandeerde inspraak bij belangrijke bedrijfsbeslissingen. We maken ook werk van meer vrouwen in ondernemingsraden. Belangrijk, want meer diversiteit geeft bedrijven nieuwe visies op grote uitdagingen en stimuleert innovatie."
Straatsburg, 19-12-2024 - Het Europees Parlement stemt voor een versterking van de Europese ondernemingsraden. Voortaan moet ook 40% van de leden van een ondernemingsraad uit vrouwen bestaan. Europarlementslid Sara Matthieu reageert tevreden: "Werknemers zullen hun belangen beter kunnen verdedigen want ze krijgen gegarandeerde inspraak bij belangrijke bedrijfsbeslissingen. We maken ook werk van meer vrouwen in ondernemingsraden. Belangrijk, want meer diversiteit geeft bedrijven nieuwe visies op grote uitdagingen en stimuleert innovatie."
Meer vrouwen in ondernemingsraden
Een ondernemingsraad bestaat uit werknemers die namens het personeel overleg voeren met de werkgever. Het parlement wil de ondernemingsraden versterken, onder ander door meer vrouwen in ondernemingsraden. Voortaan moet 40 % van de leden van ondernemingsraden van eenzelfde geslacht zijn. Matthieu: "Belangrijk, want momenteel zijn vrouwen goed voor slechts 15 %. Gendergelijkheid zou een evidentie moeten zijn anno 2024, maar is het helaas niet."
Meer inspraak voor werknemers
Het parlement wil dat ondernemingsraden rechtspersoonlijkheden worden, wat wil zeggen dat werknemers bedrijfsbeslissingen die in hun nadeel zijn gerechtelijk kunnen aanvechten. Het belang van het versterken van de ondernemingsraad kan niet onderschat worden, volgens Matthieu: "Uit onderzoek blijkt dat bedrijven waarin werkgevers en werknemers samenwerken, tot betere beslissingen komen. Er zijn minder ontslagen en in periodes van herstructurering of transitie komen ze samen tot creatieve en gedragen oplossingen. In zulke bedrijven is er minder verloop en zijn de werkomstandigheden beter. Dat is goed voor de bedrijfsresultaten en dus voor de competitiviteit van de Europese economie."
Extreemrechts in de aanval
Extreemrechts probeerde op de valreep de parlementspositie te torpederen. Onbegrijpelijk, vindt Matthieu: "Extreemrechts beweert aan de kant te staan van de werknemers, maar die sociale façade verdwijnt steevast wanneer we naar het werkelijk stemgedrag kijken. Extreemrechts stemde eerder al tegen hogere minimumlonen en tegen het belang van vakbonden in. Nochtans is een sterk overleg tussen werknemer en werkgever in het belang van werknemers én van de bedrijven."
Hoe gaat het verder
Nadat het parlement de tekst heeft goedgekeurd, kunnen de onderhandelingen met de lidstaten starten. Grootste twistpunt worden de sancties voor bedrijven indien zij de richtlijn niet uitvoeren. Het Parlement werkt een kader uit, maar dat gaat voor de lidstaten te ver. Ze willen op lidstaatniveau kunnen beslissen welke sancties bedrijven krijgen indien ze geen goed functionerende ondernemingsraad installeren.