Eva Brems steunt vredevolle actievoerders die naar de Palestijnse Gebieden willen reizen

13 Juli 2011

”De Palestijnen ondergaan een situatie van grove, structurele, langdurige schendingen van mensenrechten en burgers overal ter wereld stellen vast dat de acties van hun regeringen om een duurzame vrede te stichten, weinig tot geen vooruitgang boeken. Bovendien is het in democratieën ook belangrijk is dat gewone mensen van hier hun solidariteit kunnen betuigen aan de gewone mensen ginds, namelijk de gewone Palestijnen.”

De uitoefening van de vrijheid van meningsuiting is in gevaar als reizigers niet zonder liegen kunnen reizen naar de Westelijke Jordaanoever. Eva Brems (Groen!) ondervroeg Minister Vanackere in de Kamer over de buitenproportionele aanpak van de deelnemers aan de geweldloze missie “Welcome To Palestine” door de Israëlische autoriteiten.

De voorbije dagen hebben de Israëlische autoriteiten tientallen buitenlandse reizigers, waaronder Belgen, gearresteerd en vastgehouden. Ze namen deel aan de internationale missie ‘Welcome to Palestine’ die op geweldloze manier de illegale Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden aanklaagt. Eva Brems, Kamerlid voor Groen!: ”Het actiemiddel van de reizigers is eenvoudig en geniaal: ze weigeren te liegen. In de luchthaven van Tel Aviv zeggen zij eerlijk dat zij naar de bezette Westelijke Jordaanoever willen gaan. Zij zeggen dat ze daar een week lang bij Palestijnse families willen wonen om het leven onder militaire bezetting aan den lijve te ondervinden. ”

Eva Brems steunt deze bij uitstek vredevolle actie en betreurt dat de actievoerders niet op de steun kunnen rekenen van Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) die ze in de commissie ondervroeg over de aanpak van Israël.

”De Palestijnen ondergaan een situatie van grove, structurele, langdurige schendingen van mensenrechten en burgers overal ter wereld stellen vast dat de acties van hun regeringen om een duurzame vrede te stichten, weinig tot geen vooruitgang boeken. Bovendien”, zo vervolgt Eva Brems, ”is het in democratieën ook belangrijk is dat gewone mensen van hier hun solidariteit kunnen betuigen aan de gewone mensen ginds, namelijk de gewone Palestijnen.”

Eva Brems vindt reactie van Israëlische autoriteiten kortzichtig. De veiligheidsdiensten grepen buitenproportioneel in om te verhinderen dat vredevolle activisten naar hun bestemming in de Westelijke Jordaanoever konden reizen, en daarmee te herinneren aan het recht van de Palestijnen op zelfbeschikking en een onafhankelijke staat, volgens de resoluties van de Verenigde Naties.

Elke dag nog ondergaan de Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem (zonder de Gaza te vergeten die sinds vier jaar aan een drastische blokkade onderworpen is) zware en kafkaïaanse beperkingen op hun bewegingsvrijheid, niet enkel tussen de bezette gebieden en het Israëlische grondgebied, maar binnen de bezette gebieden, om de veiligheid en het vrij verkeer te garanderen van de 400.000 Israëlische kolonisten die illegaal verblijven in nederzettingen in de Palestijnse gebieden.