Fourat aangesteld als rapporteur LGBTI-kwesties

01 December 2020

Fourat aangesteld als rapporteur LGBTI-kwesties

*Een "queer-persoon" is een brede term om te verwijzen naar een persoon wiens seksuele oriëntatie of genderidentiteit afwijkt van de traditionele heteroseksuele normen. Het is als het ware een parapluterm.

Begin dit jaar werd Fourat Ben Chikha aangesteld als Algemeen Rapporteur voor LGBTI+-kwesties bij de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. In deze rol zal Fourat adviseren over wetgeving, beleid en acties die te maken hebben met de rechten en het welzijn van LGBTI+-personen. Als rapporteur bereidt men eigenlijk resoluties voor rond een bepaalde kwestie, die dan goedgekeurd moeten worden door de ministers van Buitenlandse Zaken. Ook zal Fourat vanuit de functie overleggen met het middenveld en experts, om compromisvoorstellen te ontwikkelen, verslag te maken en te onderhandelen met andere rapporteurs. De resultaten van hun werk worden in de plenaire vergadering besproken en gestemd nadat ze zijn goedgekeurd in de commissie. Een waardevolle rol dus om te vervullen.

 

Ben Chikha heeft zelf ook heel wat expertise in het middenveld opgebouwd. Zo was hij was van 2010 tot 2016 gezondheidspromotor bij Sensoa, bevoegd voor migratie en homoseksualiteit. Daarna werd Fourat projectmedewerker voor LGBTQIA+-vluchtelingen bij Çavaria, de koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen. Tot slot is er zijn vrijwillig engagement bij Merhaba, de vzw die LGBTI+-personen met een migratieachtergrond verenigt en ondersteunt. Maar ook zijn persoonlijke ervaring als queer-persoon*, is natuurlijk enorm relevant in het strijden voor gelijke rechten en acceptatie.