Gazaresolutie: "Zonder sancties is dit een tandeloos statement"

14 Mei 2025

Gazaresolutie:

Als er partijen zijn die wél doortastend willen ingrijpen, vinden ze in ons een bondgenoot.

Groen deed een gedetailleerde analyse van de gelekte tekst van Gaza-resolutie van Arizona-regering. Voorzitter Bart Dhondt: "Dit is too little, too late. Na alle onmenselijke horrortaferelen die we al gezien hebben moet je echt met concrete daden komen, niet alleen met woorden. Zonder sancties is dit een tandeloos statement. In de tekst sluipt zelfs Israëlische propaganda over de UNRWA, dat is onaanvaardbaar."

Groen ziet een lichte koerswijziging van de regering op communicatief vlak, met name het corrigeren van premier Bart De Wever over de aanhouding van Netanyahu. Dhondt: "De onvoorwaardelijk steun aan het Internationaal Strafhof is de logica zelve, maar bij deze regering een stap vooruit." Insgelijks voor de veroordeling van de gedwongen verplaatsingen en een opening naar het opschorten van het Europees associatieverdrag, "weliswaar in erg omfloerste en erg voorzichtige bewoordingen", aldus Dhondt. Harde sancties en duidelijke veroordeling van Israël ontbreken in de tekst. "Er wordt met geen woord gerept over oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid, laat staan over de erkenning van genocide. De tekst is bijzonder mild voor Israël."

Zelfs wanneer het over sancties gaat, vindt Arizona het nodig om niet alleen Israël, maar ook de Palestijnen te viseren. En dat ondanks de catastrofale context. Dhondt: "Men zal enkel sancties nemen op Europees niveau tegen mensenrechtenschenders als er consensus is tussen alle lidstaten . Veel succes met landen als Hongarije te overtuigen. De regering evacueert de eigen verantwoordelijkheid naar Europa, de facto zullen sancties zo dode letter blijven. Netanyahu zei gisteren nog dat hij ‘tot het einde wil gaan’. Er staat niets in wat België wil doen om de situatie nú te verbeteren. En ook geen woord in de tekst over culturele of sportieve boycots, terwijl zoiets wel degelijk effect heeft op Israël."


Dhondt hekelt ook dat België voor bijna alles naar Europa kijkt maar nalaat zelf concrete stappen te zetten. "De tekst doet alsof België als diplomatieke actor niet bestaat. België kan perfect nu al Palestina erkennen. België kan perfect de Israelische ambassadeur op het matje roepen. België zou een voortrekkersrol kunnen spelen maar verschuilt zich voor alles achter Europa."


Israëlische propaganda

Volgens Groen onderschrijft de resolutie in taalgebruik de leugenachtige verdachtmakingen van Israël ten aanzien van UNRWA als organisatie. Dhondt: "UNRWA wordt verdacht gemaakt in de tekst, terwijl deze VN-organisatie momenteel essentieel is voor humanitaire hulp aan mensen die letterlijk verhongeren. Het is hallucinant dat deze Israëlische propaganda in de tekst staat."


Volgens Groen wordt Israël in heel de tekst met fluwelen handschoenen aangepakt. In de gehele tekst richten 32 verzoeken zich tot de Palestijnen of tot "beide kampen", en slechts 16 (met veel goede wil) tot Israël. Groen betreurt dat er geen erkenning is van de historische context van het conflict. "Met deze resolutie lijkt het alsof de geschiedenis in het Midden-Oosten op 7 oktober 2023 begon," concludeert Dhondt. "Geen woord over de Israëlische apartheid of de bezette Palestijnse gebieden. Arizona lijkt te leven in een parallelle realiteit, maar niet in de realiteit van de totale destructie en de humanitaire catastrofe in Gaza."


Te veel voorwaarden

Groen hekelt dat de erkenning van de Palestijnse staat wordt uitgesteld naar een vage toekomst. Dhondt: "De Arizona-partijen willen misschien, in de toekomst, ooit Palestina erkennen, als er eerst aan een heel reeks voorwaarden wordt voldaan. Tegen dan is er geen toekomst meer voor de Palestijnen, want de genocide en verdrijving gaat onverminderd door. Palestina verdient op dit moment onze onvoorwaardelijke steun."


Groen heeft een resolutie ingediend die recht doet aan het internationaal recht, met onmiddellijke erkenning van een Palestijnse staat, concrete sancties tegen de regering-Netanyahu, en duidelijke veroordeling van de oorlogsmisdaden. Dhondt: "We zien de inspanningen van Vooruit en cd&v maar het resultaat is ondermaats. Onze bevolking verwacht duidelijke sancties en een boycot, geen ellenlange lijst voorwaarden. Als er partijen zijn die wél doortastend willen ingrijpen, vinden ze in ons een bondgenoot."