Relancemiddelen Crevits: kandidaten stonden zelf in voor 'onafhankelijke' projectbeoordeling

24 Januari 2023

Relancemiddelen Crevits: kandidaten stonden zelf in voor 'onafhankelijke' projectbeoordeling

'Bij de beoordeling van de ingestuurde projecten konden kandidaten zélf kiezen wie hun dossier ‘onafhankelijk’ zou beoordelen. Van objectiviteit was er dus allerminst sprake.'

Nadat Het Laatste Nieuws in december aan het licht bracht dat lobbywerk aan het kabinet van minister Crevits, voormalig minister van Innovatie, de verdeling van 120 miljoen euro Europese relancemiddelen sterk had beïnvloed, is er opnieuw info aan het licht gekomen dat de verdeling van de middelen ‘Vlaamse Veerkracht’ niet koosjer verlopen is. Dat blijkt uit mailverkeer dat Groen-fractieleider Björn Rzoska kon gaan inkijken en waarover Het Laatste Nieuws vandaag bericht. ‘Bij de beoordeling van de ingestuurde projecten konden kandidaten zélf kiezen wie hun dossier ‘onafhankelijk’ zou beoordelen. Van objectiviteit was er dus allerminst sprake’, klaagt Rzoska aan, die vindt dat minister Crevits ‘alle geloofwaardigheid als degelijk bestuurder verliest’.

Pas in een vergevorderd stadium van de subsidieprocedure besliste het kabinet dat onafhankelijke evaluaties vereist waren. Dat op zich is al bizar, vindt de Groen-fractieleider. ‘Een procedure zou vanaf het begin vastgeklikt moeten zijn. Dat er halsoverkop, terwijl projecten al ingediend waren, nog beslist werd dat er een extra beoordeling zou komen, lijkt aan te tonen dat het kabinet Crevits zich er bewust van was dat het subjectiviteit verweten kon worden in de beoordeling van de dossiers’, merkt Rzoska op.

De manier waarop de ‘onafhankelijke’ beoordeling werd toegevoegd, doet bovendien de wenkbrauwen fronsen. Projectkandidaten kregen het verzoek zelf academici naar voor te schuiven om een beoordeling van de subsidieaanvraag te doen. Telkens ging het om specialisten die een band hadden met het project die de dossiers bijgevolg positief beoordeelden. Wat helemaal bizar is, is dat na de snelle toevoeging van de onafhankelijke beoordeling, die vervolgens weer even snel weer werd afgevoerd, waarna er niet meer over gerept werd. ‘Als je alle puzzelstukken samenlegt, kan je niet anders concluderen dan dat deze subsidieverdeling hallucinant is verlopen’, klinkt het bij Rzoska.

De Groen-fractieleider besluit: ‘Er is bijzonder lichtzinnig omgegaan met de verdeling van 120 miljoen euro relancemiddelen. Van transparantie en objectiviteit was geen sprake, nochtans zijn dat absolute voorwaarden om de verdeling van subsidies correct te laten verlopen. Dat minister Crevits hier haar voeten aan heeft geveegd, is overduidelijk’, besluit Rzoska die huidig minister van Innovatie, Jo Brouns, hier nog verder over zal ondervragen in het parlement.