Groen bezorgd over grote regionale verschillen wachttijden CGG's
28 Februari 2025

"Toegang tot medische hulp zou niet bepaald mogen worden door de plaats waar je woont."
Alle Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg kampen met ellenlange wachttijden: gemiddeld wachten mensen meer dan 80 dagen op hulp. Uit informatie die Groen-parlementslid Jeremie Vaneeckhout opvroeg bij minister Gennez blijkt nu dat je in sommige provincies en in bepaalde doelgroepen nog veel langer op hulp wacht dan gemiddeld. "Als je het mentaal moeilijk hebt, dan ben je maar beter geen minderjarige man uit Limburg. Voor die groep is de wachttijd met maar liefst 192 dagen het hoogst. Dat is meer dan een half jaar. Toegang tot medische hulp zou niet bepaald mogen worden door de plaats waar je woont", aldus Vaneeckhout. Vaneeckhout dringt aan op een audit om uit te zoeken waar die verschillen vandaan komen, zodat het aangepakt kan worden.
Zestigplussers in Antwerpen worden het snelst geholpen wanneer ze aankloppen bij een CGG voor dringende hulp. 'Snel' is het evenwel niet: ook zij botsen op een wachttijd van 25 dagen nadat ze de stap naar hulp gezet hebben. Maar het kan nog veel erger. Minderjarige jongens in Limburg spannen de kroon met een wachttijd van meer dan een half jaar. Helaas is dat geen pijnlijke, uitzonderlijke uitschieter: in de regio Vlaams-Brabant wachten minderjarige vrouwen net iets minder dan een half jaar op hulp. Hetzelfde geldt voor vrouwelijke 60-plussers in Mandel Leie in West-Vlaanderen.
"Als je psychologische hulp nodig hebt, dan hoor je die te krijgen. Het gebeurt nu veel te vaak dat je het bericht krijgt om een paar maanden later terug te komen", aldus Vaneeckhout. "Dat is heel zorgwekkend: we weten dat psychologische problemen erger en complexer kunnen worden tijdens de wachttijd om hulp. De wachttijd maakt zieker. Het is dus cruciaal dat die wachttijden weggewerkt worden."
Groen vraagt een audit
Waar de grote verschillen tussen regio's vandaan komen, dat is giswerk. En dat is een probleem, meent Vaneeckhout. "Als je als minister niet weet waar de ongelijkheden vandaan komen, dan kan je ze niet aanpakken", legt Vaneeckhout uit. "Momenteel vaart de minister blind. Er moet een audit komen om te kijken hoe het komt dat er regionale verschillen zijn, of grote verschillen tussen doelgroepen. Indien nodig moeten er extra middelen vrijgemaakt worden zodat die gericht kunnen worden ingezet om de wachttijden in te korten voor iedereen."