Groen kritisch over migratiedeal met Egypte
17 Maart 2024
Zulke akkoorden zouden altijd een mensenrechtentoets moeten doorstaan. Geld toestoppen en dan de ogen sluiten, is geen optie voor ons. Mensenrechten zijn er voor iedereen.
'Het stemt mij heel bezorgd dat er deals gesloten worden om mensen op de vlucht tegen te houden in Egypte met een dictatoriale president die zelf geen belang hecht aan mensenrechten', reageert Groen-covoorzitster Nadia Naji op de migratiedeal die Europa sluit met Egypte. 'Europa stopt Egypte miljarden toe om haar eigen migratiebeleid uit te besteden en probeert zo haar verantwoordelijkheid af te kopen. Zulke akkoorden zouden altijd een mensenrechtentoets moeten doorstaan. Geld toestoppen en dan de ogen sluiten, is geen optie voor ons. Mensenrechten zijn er voor iedereen.'
Voor bespreking van de deal zakte Alexander De Croo - in zijn rol als voorzitter van de Raad van de Europese Unie - af naar Egypte in het gezelschap van onder meer de extreemrechtse Italiaanse premier Meloni en de Griekse premier Mitsotakis die systematische pushbacks tolereert, wat verboden is en in strijd met de mensenrechten. Ook Europees Commissievoorzitster Von der Leyen, die ook wil dat mensen op de vlucht buiten Europa worden opgevangen in plaats van zelf solidair te zijn, is in Egypte.
Naji: 'Opnieuw wordt duidelijk hoe Europa, net zoals partijen in ons land, steeds meer opschuiven naar rechts. In plaats van werk te maken van een verplichte spreiding om zo menswaardige opvang te organiseren voor iedereen die noodgedwongen op de vlucht slaat, worden er miljarden op tafel gelegd voor deals met bedenkelijke regimes. Bijdragen aan de opvang van vluchtelingen in de regio is belangrijk, maar als een deal enkel gaat over het tegenhouden van mensen is dat iets dat wij nooit zullen kunnen steunen.' In die strijd voor mensenrechten staat Groen stilaan alleen in België. Alle andere partijen, van rechts tot links, schuiven mee verder op naar rechts en stellen zich geen vragen bij de gesloten deal.
Eerder sloot Europa ook al een gelijkaardige deal met Tunesië waarna bleek dat het regime mensen op de vlucht voor dood achterliet in de woestijn. 'Europa staat voor solidariteit en mensenrechten. Als een land geld krijgt om migratie in de regio te organiseren, dan blijft Europa er mee verantwoordelijk voor dat dat gebeurt met bescherming van de mensenrechten', vult Naji aan.
Gaza
De groene covoorzitster wijst ook op de gruwelijke oorlog die nog steeds gaande is in Gaza, vlak aan de grens met Egypte. De grensovergangen zijn nu gesloten, maar als die op een bepaald moment opengesteld worden, dan is Egypte het eerste land waar de Palestijnen toevlucht zullen zoeken. 'Het allerbelangrijkste is dat het gruwelijke geweld in Gaza zo snel mogelijk stopt en er veiligheid en vrijheid komt voor de Palestijnen. Daarnaast moeten we absoluut vermijden dat de Gazanen van de ene gruwel in de andere terecht komen. Het is een internationale verantwoordelijkheid, ook van Europa, om ervoor te zorgen dat de mensenrechten altijd en overal beschermd worden, in Gaza én daarbuiten', besluit Naji.