Groen eist PFOS-bloedonderzoek voor alle Antwerpenaren

09 Mei 2022

Groen eist PFOS-bloedonderzoek voor alle Antwerpenaren

‘Wind stopt niet aan de Schelde en de PFOS-vervuiling dus ook niet.' (Mieke Schauvliege)

Niet alleen mensen op Linkeroever hebben PFOS in hun bloed, ook in groter Antwerpen liet burgercollectief Grondrecht bloedonderzoek uitvoeren waaruit bleek dat de gezondheidsimpact veel breder gaat dan linkeroever alleen. ‘Wind stopt niet aan de Schelde en de PFOS-vervuiling dus ook niet. We eisen dat de Vlaamse regering PFOS-bloedonderzoek organiseert voor alle Antwerpen. De Vlaamse regering liet de gezondheidsproblemen jarenlang aanslepen door te zwijgen over de PFOS-vervuiling. Het minste wat ze kan doen is nu burgers maximaal info bezorgen en helpen bij het beschermen van hun gezondheid’, reageert Groen-parlementslid Mieke Schauvliege.

Vorige week berichtte De Standaard al dat alleen de huidige inwoners van Zwijndrecht recht hebben op bloedonderzoek. Ex-inwoners vangen bot. ‘Ongehoord’, vindt Schauvliege. ‘Iedereen die in Zwijndrecht heeft gewoond én iedereen die in de ruime omgeving van de 3M-fabriek woont, moét getest worden. Door het bloedonderzoek te beperken tot de inwoners die op dit moment in de directe omgeving van 3M wonen, spuit de regering mist over hoe ernstig de problematiek is.’ Schauvliege drong eerder al aan op breder bloedonderzoek en herhaalt de eis nu concrete resultaten bewijzen dat de problematiek verder reikt dan Zwijndrecht alleen.

Het Groen-parlementslid hekelt het gebrek aan daadkracht van de Vlaamse regering. ‘We hebben te maken met één van de grootste milieu- en gezondheidsschandalen in decennia. In plaats van dat de Vlaamse regering doortastend optreedt, moeten burgerbewegingen als Grondrecht hen tot elke kleine stap vooruit dwingen. Wanneer gaat de Vlaamse regering beseffen dat het menens is en dat ze de gezondheid van de Vlamingen moet beschermen?’ besluit Schauvliege.