Groen resoluut tegen Mercosur handelsdeal
06 December 2024
"Mercosur is een ramp voor onze planeet en onze gezondheid. In Zuid-Amerika worden gevaarlijke pesticiden gebruikt die hier al lang verboden zijn omdat ze ziek maken. Het is absurd dat deze groenten en fruit wel nog in onze winkels terecht komen."
Brussel, 6 december 2024 - Commissievoorzitter Ursula von der Leyen presenteerde op de Mercosur-top in Montevideo het finale handelsakkoord tussen de EU en de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Bolivia). Volgens Europees Parlementslid voor Groen Sara Matthieu is de Commissie de boze boeren die eerlijke concurrentie vragen alweer vergeten: "Mercosur is een ramp voor onze planeet en onze gezondheid. In Zuid-Amerika worden gevaarlijke pesticiden gebruikt die hier al lang verboden zijn omdat ze ziek maken. Het is absurd dat deze groenten en fruit wel nog in onze winkels terecht komen."
De Commissie heeft het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de vijf Zuid-Amerikaanse landen op de valreep voor het eind van het jaar binnen gekopt. Matthieu hekelt de halsstarrigheid van de Europese Commissie bij het sluiten van een akkoord dat voor boer en planeet rampzalige gevolgen heeft: "De Commissie houdt geen rekening met de bezorgdheden van de landbouwers, die vragen om een gelijk speelveld en een fatsoenlijk inkomen. Dit model staat daar haaks tegenover. De deal stelt Europese boeren bloot aan oneerlijke concurrentie, bevat geen afdwingbare duurzaamheidshoofdstukken en zal opnieuw leiden tot meer ontbossing van het Amazonewoud."
Boeren zijn pineut
Matthieu: Er moeten regels komen rond ontbossing om het Amazonewoud te beschermen en het klimaatakkoord van Parijs moet een essentieel element worden. "Het is duidelijk dat de bezorgdheid van de Europese boeren, het creëren van banen en de bescherming van sociale rechten, gezondheid en bossen in de Mercosur-landen geen prioriteiten zijn voor de voorzitter van de Europese Commissie. Ze lijkt vooral geïnteresseerd te zijn in de potentiële afzetmarkt voor industrieën die lange tijd liever dividenden uitkeerden dan in de groene transitie te investeren."
“De Europese Commissie en de lidstaten moeten ervoor zorgen dat hun beleid coherent is: we kunnen niet aan de ene kant de boeren een fatsoenlijk inkomen beloven en aan de andere kant handelsovereenkomsten sluiten zoals die met de Mercosur-landen die ertoe leiden dat ze met verlies verkopen.”, benadrukt Matthieu.
Hoe moet het verder?
Na het akkoord van vandaag moet de deal worden goedgekeurd door de Europese regeringsleiders met een gekwalificeerde meerderheid van lidstaten. Daarna moet het Europees Parlement haar goedkeuring geven. Ook de betrokkenheid van de 27 nationale parlementen is noodzakelijk. Een manoeuvre van de Commissie om het verdrag op te splitsen om de ratificatie van het handelsgedeelte door de nationale parlementen te omzeilen, kan echter niet worden uitgesloten.