Groen! wil dat EU economische druk uitoefent om bouwstop Westelijke Jordaanoever te verlengen

27 September 2010

Alle partijen, en dus ook Israël, moeten een ernstige inspanning leveren om te komen tot een duurzame oplossing en vrede in het Israëlisch-Palestijns conflict. Een verlenging van de bouwstop op de Westelijke Jordaanoever is daarvoor een essentiële voorwaarde.

Groen! en Ecolo zijn uitermate bezorgd over de kans op echte vredesgesprekken in het Midden-Oosten, nu de regering Netanyahu het moratorium op de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet heeft verlengd. Sinds gisteren is de bouw aan verschillende nederzettingen hervat. Nochtans zijn deze nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, net zoals deze in en rond Oost-Jeruzalem, in strijd met het internationaal recht.

Eva Brems, Kamerlid voor Groen!: ”Israël bouwt al jaren illegale Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied. Met de expansiepolitiek probeert het van een groter Israël een voldongen feit te maken. Het hoopt de Palestijnse gronden op de Westelijke Jordaanoever voor Israël te kunnen claimen bij het sluiten van een vredesakkoord. Deze praktijken zijn onwettig, en bedreigen de vredesonderhandelingen.”

Groen! vindt het hoog tijd dat de Europese Unie haar echte invloed op Israël durft aan te wenden. De Europese Unie is de belangrijkste handelspartner van Israël. De EU is de belangrijkste importpartner en tweede exportpartner van Israël. Israël vraagt al een tijdje een verbreding en verdieping van de bilaterale relaties, de zogenaamde ‘upgrade’ van de economische en politieke samenwerking met de EU. De EU zet Israël wel onder druk om het internationaal recht te respecteren en geen nederzettingen te bouwen in Palestijns gebied, maar schrikt ervoor terug om haar hefbomen echt te gebruiken. De EU nam tot op heden geen effectieve maatregelen die Israël aanzetten om de nederzettingspolitiek stop te zetten.

”Alle partijen, en dus ook Israël, moeten een ernstige inspanning leveren om te komen tot een duurzame oplossing en vrede in het Israëlisch-Palestijns conflict. Een verlenging van de bouwstop op de Westelijke Jordaanoever is daarvoor een essentiële voorwaarde”, aldus Eva Brems, die besluit dat gezien de omstandigheden een ‘upgrade’ van de bilaterale relaties uitgesloten is.

Groen! zal Minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere, morgen ondervragen over het aflopen van de bouwstop en de ‘upgrade’ van de bilaterale relaties. Minister Vanackere komt in het Adviescomité voor de Europese Aangelegenheden een stand van zaken van het EU-voorzitterschap geven.