Hoeveel bedraagt inschrijvingsgeld volwassenenonderwijs volgend jaar? Ook de minister weet het niet.
23 Mei 2025

De Vlaamse regering wil elk jaar 50 miljoen euro extra ophalen in het volwassenenonderwijs. Zal dat gebeuren via een verhoging van het inschrijvingsgeld? Of besparing op de werkingsmiddelen? Minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) weet het nog steeds niet drie maanden voor de start van het nieuwe schooljaar.
"We zijn drie maanden voor de start van het volgend schooljaar. Scholen zijn nu volop bezig met de planning voor volgend jaar, maar nog steeds is er onzekerheid over het financiële plaatje. Hoelang wil de minister de scholen nog in het ongewisse houden?" vraagt Vlaams Parlementslid Kim Buyst.
In 2025 moeten de inkomsten van het Vlaamse volwassenenonderwijs al met 17 miljoen euro stijgen. Vanaf 2026 moet er jaarlijks 50 miljoen euro meer in het laatje komen. Dat is een verhoging van de huidige inkomsten met 200 procent. Groen vroeg voorbije maanden al meermaals wie daar voor moet opdraaien, maar Demir gaf steeds niet thuis.
De organisatoren van het volwassenenonderwijs blijven momenteel in het ongewisse, terwijl de extra inkomsten volgend schooljaar al moeten opgehaald worden. "Dat is toch geen ernstig beleid?", zegt Buyst. "We zijn drie maanden voor de start van volgend jaar schooljaar. De scholen zijn al volop bezig met brochures drukken en websites klaarmaken, maar hoeveel de opleiding zal kosten kunnen ze niet zeggen. Hoelang wil Demir de scholen nog aan het lijntje houden?"
Groen betreurt dat de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO's) en de centra voor basiseducatie (Ligo) nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn. Buyst: "De beslissing van de Vlaamse regering dat het volwassenenonderwijs meer geld moet opbrengen heeft een aanzienlijke impact en zorgt voor onrust op het terrein. Het minste dat de minister kan doen is klare wijn schenken, maar we krijgen alleen maar troebele antwoorden."
Groen is zeer bezorgd dat het inschrijvingsgeld voor volwassenenonderwijs zal stijgen. "Dit is compleet onaanvaardbaar,” stelt Buyst. “Volwassenenonderwijs wordt hierdoor simpelweg onbetaalbaar. Levenslang leren dreigt een luxeproduct te worden, terwijl het net laagdrempelig moet blijven.”
Volg het werk van Kim Buyst op de voet met een maandelijkse update